Türkkök projesine 1.5 ayda rekor bağış

Kanser hastalarına yeni hayat şansı veren kök hücre naklinde, Türkiye 1.5 ayda 2 bin kişilik bağışçı ordusu oluşturdu. Numuneler kriptolu olarak Sağlık Bakanlığı laboratuvarında saklanıyor.

Ahmet Fatih Erturan

Bugüne kadar yurtdışındaki ilik bankalarına başvruran Türkiye artık kök hücre tedavisine başladı. Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalarının umudu olacak TÜRKKÖK Projesi'nde kök hücre bağışları alınmaya başladı. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı'nın ortak yürüttüğü proje kapsamında Ağustos ayından itibaren 2 bin kişi kök hücresini bağışladı. Türk Kızılayı Operasyon Müdürü Dr. Levent Sağdur, "Şu an sistemi test ediyoruz. Bağışlar gayet iyi. Ancak bağışlarda patlama yaşamak istemiyoruz. Şu an için bilinçli bağışçılarda adım adım gitmek istiyoruz. Numuneleri iyi çalışmak ve kayıtları iyi tutmak gerekiyor. Patlama yaşanmaması bu nedenle önemli. Ağustos ayında bağışçılardan alınan kök hücrelerde 2 bin bağışa ulaştık" dedi.

Tüpler kriptolu taşınıyor

Bağışçılardan alınan numunelerin Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarına gönderileceğini belirten Sağdur şöyle devam etti: "Bağışçıdan numune alınan tüpler kriptolu bir şekilde Sağlık Bakanlığı laboratuvarına ulaştırılacak. Kök hücre, soğuk zincir içerisinde organ taşınır gibi taşınacak. Özel kutularda götürülecek. Numuneleri aldıktan sonra eşleşme bulunursa bağışçıya ulaşacağız. Orada yine ikna mekanizması devreye girecek. Bağışçı ikna olduğunda kök hücreye damardan kan alarak ulaşacağız. Bağışçıya bir hafta kadar aşı yapılacak. Aşı sayesinde kök hücreler kan dolaşımına geçecek. Cihazla bir torba kan alınacak. Kan hastaya verilerek kemik iliği nakli gerçekleşmiş olacak."

Bağışta yığılma olmamalı

Bağışlarda yığılma olmaması gerektiğini ifade eden Sağdur, "Brezilya'da devlet başkanının çocuğuna kemik iliği nakli gerekmiş. Bir anda 3.5 milyon kişi bağış yapmış ancak yığılmadan dolayı kayıtlar iyi tutulmadığı için şimdi eşleşme olsa dahi kimseye ulaşılamıyor. Biz Türkiye'de bunu yaşamak istemiyoruz. O yüzden yavaş yavaş harekete geçmek durumundayız" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4