Türkiye'yi saran hastalık
Sağlık Bakanlığı'nın dün açıkladığı H3N2 virüsü salgınıyla ilgili uzmanlardan önemli uyarılar geldi: Hasta olanlar kesinlikle işe, okula gitmesin, toplum içine çıkmasın. Salgın git gide yayılabilir.
Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtiler, ağır bir grip salgını var. Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından Sağlık Bakanlığı dün bir açıklama yaparak bu virüsün domuz gribi değil H3N2 virüsü olduğunu açıkladı. Uzmanlar virüs konusunda önemli uyarılarda bulundu: Hasta olanlar kesinlikle işe, okula gitmesin, toplum içine çıkmasın. Salgın git gide yayılabilir. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar ise kesinlikle aşı yaptırsın. Ayrıca grip bir virüs olduğu için antibiyotikler işe yaramaz. Antibiyotik kullanmayın. İlk 48 saate dikkat edin. Geç kalmayın.
Domuz gribi değil, H3N2 virüsü.
İşte bu yeni virüsten korunmanın ve kurtulmanın yolları:
Korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın, kalabalık ortamlardan kaçının, hapşırırken ağzınızı mendille kapatın. Virüsü kaptıysanız hemen doktora gidin, antibiyotik kullanmayın, hasta çocuğunuzu okula göndermeyin, kronik hastalığı olanlar aşı yaptırın!
Sağlık bakanlığı dün vatandaşları grip mevsiminin başladığına dair uyararak ancak bunun domuz gribi olarak bilinen H1N1 değil, H3N2 olarak adlandırılan bir virüs türü olduğunu açıkladı.
Bu virüsten korunmanın ve kolay kurtulmanın yollarını Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, domuz gribinde yaşanan salgının H3N2 virüsü için henüz söz konusu olmadığını ancak vatandaşın, grip mevsimine girilmiş olması nedeniyle önlem alması gerektiğini söyledi.
KORUNMAK İÇİN
Leblebicioğlu, öncelikle virüsten korunmak için mutlaka ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiğini, hapşırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kapatılması gerektiğini belirtti.
Nezleyle gribin birbirinden ayrılması gereğine dikkat çeken Berberoğlu, "Nezlede burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık olur. Gripte de bu belirtiler olabilir ama ateş, kas ağrısı asıl belirtileridir. Yine de vatandaşın bir sağlık kuruluşuna giderek bu ayrımı hekimin yapması gerekir" dedi.
ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
Prof. Dr. Leblebicioğlu, grip durumunda kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini anımsatırken, antiviral ilaçların ise gribin başlangıcındaki ilk 48 saatte etkili olduğuna dikkat çekerek, "Bu ilaçların da mutlaka doktor tarafından verilmesi gerekir. Komşuma, eşime, anneme iyi gelmiş, ben de kullanayım, denilmemeli. Size uygun ilacı hekim yazmalı. Özellikle antibiyotikler, mutlaka gerekli dozda ve sürede kullanılmalı" diye konuştu.
OKULA, İŞE GİTMEYİN
EKMUD Başkanı Leblebicioğlu, gribe yakalanmış kişilerin kalabalıklardan uzak olması gerektiğini bunun için, çocukların okula, çalışanların işe gitmemeleri gerektiğini anımsattı. Dinlenmeyi, evin sık sık havalandırılmasını ve bol sıvı tüketilmesini önerdi.
AŞI ZAMANI GEÇMEDİ
Kalp, kanser, kronik hastalığı olanlara grip aşısı önerildiğini ve bunun zamanının genelde Ekim olduğunu belirten Leblebicioğlu, "Ancak aşı yaptırmak için hala geç değil. Bu aylarda da grip aşısı yaptırılabilir" dedi.