Türkiye’nin sağlık turizmindeki payı giderek artıyor

Türkiye’nin sağlık turizmindeki payı giderek artıyor. Önceden Avrupa’dan gelen hastaların yerini şimdilerde vizelerin kaldırıldığı Orta Doğu ve Rusya aldı. En çok talep ise göz tedavisine.

TÜRKİYE’DE sağlık turizmi profili değişiyor. Ülkelerinde sağlık hizmetlerine erişimde sıkıntı yaşayan ya da memnun kalmayan ve fahiş fiyatlar nedeniyle tedavi olamayan Avrupalı ve Amerikalılar’ın akınından sonra son dönemlerde Orta Doğu da yüzünü Türkiye’ye çevirdi. En fazla tercih edilen tedavi alanı ise göz oldu. Sadece Dünyagöz Hastanesi 2010 yılında 25 bin hastayı tedavi etti. Kuruldukları 1996 yılından bugüne kadar 250 bin hastayı tedavi ettiklerini belirten Dünyagöz Hastaneler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Selin Yıldırım Peker, hastalarının yüzde 80’inin Avrupa ülkelerinden olduğunu, fakat son yıllarda sınır komşularımızla ilişkilerdeki artış ve vize kolaylığı sağlayan anlaşmaların imzalanmasıyla birlikte Orta Doğu ülkelerinden gelen yabancı hasta sayısında ciddi artış gözlendiğini ifade etti.

Hem tatil, hem tedavi paketi

Türkiye’nin şu an en fazla hasta tedavi eden ülkeler arasında 10’uncu sırada yer aldığının altını çizen Peker, 2010 yılında 25 bin hastaya hizmet verdiklerini söyledi. Antalya’da açmış oldukları hastanelerinin Rusya ve Ukrayna pazarından çok sayıda talep alması nedeniyle 2011 yılında 40 bin yabancı hastaya hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydeden Peker, 2015 yılına kadar ise bu sayının 200 bini bulmasını beklediklerini belirtti. Avrupa’da sosyal güvenlik sistemlerinin tedavi masraflarını karşılamamasından dolayı özellikle göz ameliyatlarında, plastik cerrahide, diş ve saç ektirme gibi tedavilerde çok yüksek fiyatların uygulandığını vurgulayan Peker, aynı kalitede hizmetin neredeyse yarı fiyata olmasının Türkiye’yi sağlık turizmi açısından cazip kıldığını ifade etti. Antalya’da 5- 7 yıldızlı otellerle anlaşmalar yaptıklarını, 7-14 günlük tatil ve ameliyatı içeren paketler oluşturduklarını belirten Selin Yıldırım Peker “Oluşturduğumuz farklı ve cazip paketlerle hastalarımız vizeden uçak biletine kadar oluşturulmuş paketlerini seçerek hem tatil yapıp hem de en iyi şekilde tedavilerini oluyorlar” diye konuştu.

Yurt dışından gelen hastalarının kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağlamak için özel bir kadro oluşturduklarını ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi yetkilileri ise hastane kampüsünde hasta ve hasta yakınları için 82 yataklı butik otel inşa ettiklerini belirtti. 2010 yılında 3 bin 400 hastayı tedavi ettiklerini ve 2011 hedeflerinin 5 bin hasta kabulü olduğunu kaydeden Anadolu Sağlık Merkezi yetkilileri, en fazla talebin ise Bulgaristan, Romanya, Irak, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Ukrayna, İngiltere, Hollanda ve ABD’den geldiğini söylediler.

Dentistanbul’a 50 ülkeden hasta

2011 yılında hastalarının ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre ve Arap ülkelerinden geldiğini ifade eden Dentistanbul Genel Müdürü Dt. Gökhan Yüksel de, Yunanistan ve Orta Asya ülkelerinden gelen hasta ve talep artışına dikkat çekti. Yurt dışı hasta transferi altyapı çalışmalarında 2008 yılından beri önemli adımlar attıklarını vurgulayan Gökhan Yüksel, 2010 yılında 50 ülkeden 800 hastayı tedavi ettiklerini belirterek, Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli kentlerinde partner kliniklerle işbirliği yaparak önümüzdeki yıllar içinde bu sayının daha da artacağını öngördüklerinin altını çizdi.

Tedavi fiyatları turisti cezbediyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) sağlık turizmi için kurduğu Sağlık Turizmi İş Konseyi’nin (SAİK) beklentisi 2020 yılında 500 bin hasta ve 10 milyar dolar gelir. SAİK’in verilerine göre bypass ameliyatı Türkiye’de maksimum 15 bin dolara yapılırken, ABD’de 130 bin, İsviçre’de 45 bin, Singapur’da ise 33 bin dolara yapılıyor. Diz protezi fiyatları karşılaştırıldığında ise Türkiye’de 11 bin dolar olan ameliyat ücreti ABD’de 40 bin, İngiltere’de 21 bin, İsviçre’de 20 bin doları buluyor. Bel fıtığı ameliyatı da Türkiye’de 7 bin dolarken, ABD’de 62 bin dolar, İngiltere’de 32 bin dolar, İsviçre’de ise 30 bin dolar. Almanya’da lazer göz ameliyatı 4 bin Euro iken Türkiye’de uçak, otel, tedavi dahil 1.300 Euro’ya mal oluyor.

Ayşe Ekin Gündüz

Manşetler

DUYURU-4