Türkiye'nin PPP deneyimleri ihraç edilecek

"İstanbul PPP Haftası" kapsamında 32 ülkenin kamu-özel sektör iş birliği alanında üst düzey karar alıcı bürokratları İstanbul'da bir araya geldi

Kamunun yeni yatırımlarını özel sektör iş birliği ile gerçekleştirilmesi seçeneğinin ön plana çıkarıldığı "1. İstanbul PPP Haftası" kapsamındaki eğitim programı, kamu-özel sektör iş birliği (PPP) alanında seçilmiş ülke bürokratlarının katılımıyla başladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Hazine Müsteşarlığı iş birliğiyle düzenlenen "İstanbul PPP Haftası" organizasyonu kapsamında, 32 ülkeden PPP alanında üst düzey ve karar alıcı bürokratların katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi'nde bir eğitim programı gerçekleştirildi.

Üç gün sürecek eğitim programının ardından, Türkiye iş dünyası temsilcilerinin yurt dışındaki büyük projelere dahil olmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan "1. PPP İstanbul Zirvesi" gerçekleştirilecek.

DEİK PPP Komitesi Başkanı Eyüp Vural Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere hemen her ülkede altyapı yatırımlarına duyulan ihtiyaç artarken, kamunun bu büyük yatırımlara ayırabileceği bütçelerin kısıtlı kaldığına işaret ederek, bu noktada kamunun yeni yatırımlarını özel sektör iş birliği çerçevesinde hayata sunma seçeneğinin tercih sebebi haline geldiğini söyledi.

Aydın, kamu-özel sektör işbirliği (PPP) olarak anılan bu modelin dünya genelinde iyi uygulamalarına yön verecek; hukuki zemin, tasarım, inşaat, finans, danışmanlık, teknik-müşavirlik ve denetim alanlarında öncü olacak bir PPP Mükemmellik Merkezi'nin İstanbul'da kurulması çalışmalarının DEİK bünyesinde 2015 yılı başında başlatıldığını anımsattı.

- "İstanbul'un finans merkezi olması yolunda önemli katkılarda bulunacak"

Altyapı yatırımlarının farklı finans modelleriyle geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yapacak İstanbul PPP Mükemmellik Merkezi'nin (PPPCoE) İstanbul'un finans merkezi olma hedefine de önemli katkılar sağlayacağını belirten Aydın, şunları kaydetti:

"2-5 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan '1. İstanbul PPP Haftası' etkinliklerinde iki temel faaliyet gerçekleştireceğiz. Programın birinci bölümünde, gelişmekte olan 32 ülkenin PPP alanında üst düzey ve karar alıcı bürokratları İstanbul'a davet edilecek; Dünya Bankası, IFC, IsDB ve Boğaziçi Üniversitesi uzmanları tarafından eğitim ve grup toplantıları düzenleyeceğiz.

İkinci bölümünde ise 32 ülkenin katılımcılarına, gerçekleştirilecek sertifika programı ile birlikte, sağlık, ulaştırma, kalkınma ve yerel yönetimlerde PPP'lerin tartışılacağı teknik toplantılar gerçekleştireceğiz. Programlar süresince yapılan tartışmalar sonucunda ise PPP global standartları ve PPP'lerin geleceğine ilişkin olarak bir politika öneri metni zirvedeki tüm katılımcılara sunulacak."

- "Karar merciinde bulunan oyuncular bu platformda buluşacak"

Eyüp Vural Aydın, DEİK tarafından bir PPP Komitesi kurulmasının başlı başına önemli bir girişim olduğunu vurgulayarak, bunun ilk defa sivil bir inisiyatifin PPP konusunda bir bakıma adım atması anlamını taşıdığını dile getirildi.

İstanbul PPP Haftası'nda Fas'tan Endonezya'ya, Avustralya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar 32 ülkeden davetli olduğu bilgisini veren Aydın, şöyle devam etti:

"21 ülkeden 25 üst düzey bürokrat ile üç gün boyunca eğitim programları gerçekleştireceğiz. Eğitimleri karar verici mecralarda bulunanlar verecek. Bir nevi tüm dünyadaki bu alanda karar vericileri bir araya getiren bir platform oluşturacağız. Bu şekilde zirve ile Türkiye'de PPP alanında kurumsal kapasitenin geliştirilmesine katkı sağlamak, PPP proje stoku geliştirme potansiyeli yüksek ülkelerin karar alıcı seviyesindeki kamu görevlilerini İstanbul'da buluşturmak, altyapı şirketlerinin bu bölgelerde iş yapma, proje geliştirme imkanlarının artırılmasına ve ihale süreçlerinin geliştirilmesiyle doğrudan katkı sağlamak, Türkiye'deki PPP projelerinin bütün aşamaları ile yönetebilecek kariyer altyapısının oluşturulmasını sağlamak, Türkiye'nin altyapı yatırımları alanında müşavirlik hizmetlerini ihraç eder duruma gelmesini sağlamak gibi hedeflerin önünü de açmış olacağız."

Aydın, "Amacımız, gelişmekte olan ülkelerdeki PPP karar alıcılarını Türk iş dünyası ile buluşturmak ve uluslararası arenadaki büyük projelere Türk iş dünyasının da dahil olmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturmak" dedi.

Manşetler

DUYURU-4