Türkiye'nin ilk entegre şehir hastanesi açıldı

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olma özelliğine sahip Mersin Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla açıldı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AB Bakanı Ömer Çelik ve yaklaşık 20 bin kişi törene katılım sağladı.

“Yıllardır hayalini kurduğum proje gerçekleşti”

Toplam yatırım bedeli 1 milyar 100 milyon lira olan 19 ayrı eser ve hizmetin açılışını gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yatırımların her biri elbette önemli ancak bir tanesi var ki ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Mersin Şehir Hastanesi'nden bahsediyorum, 'Bunu muhakkak gerçekleştirmemiz gerekir.' dediğim bir projeden bahsediyorum. Bu yola çıktığımız zaman, belediye başkanlığım döneminde dünyayı dolaşırken edindiğim bir projeydi bu ve 'O kabiliyeti ülkemize ne zaman kazandıracağız.' diye hep bunun derdi, aşkı içerisindeydik. Arkadaşlarımla hep bunun hasbihalini yapardık ve hamdolsun şimdi Mersin'de bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz."

"Burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız"

Adana, Kayseri, Ankara Bilkent ve Manisa şehir hastanelerinin de diğer hastaneleri izleyeceğini belirten Erdoğan, "Amacımız şehir hastanelerinin  tamamını 30 büyükşehir başta olmak üzere 2020 yılına kadar hizmete almaktır.  Şimdi şu dev hastaneyi görüyorsunuz değil mi? Bu hastaneye girdiğiniz zaman,  Allah'ın izniyle içeride moderniteyi göreceksiniz, içeride modern bir bakımı  göreceksiniz ve burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız, 'Devletim bana sahip  çıkıyor' diyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi diğer hastane projeleriyle birlikte değerlendirdiğimizde 2023 yılında tamamı da nitelikli olmak üzere 10 bin kişiye 32 yatak hedefine inşallah ulaşmış olacağız. Bu bir rekordur,  bu projenin amacı tek bir kampüsün içinde vatandaşlarımızın tüm sağlık sorunlarının en kaliteli hizmetle çözüme kavuşturulmuş olmasıdır.  Hastanelerimizin hepsi de hem şifa arayan vatandaşlarımız hem de refakatçileri için 5 yıldızlı konfordadır. Helikopter pistinden otoparklarına, binalarından cihazlarına, enerji sisteminden otomasyonuna kadar her konuda en üst standartta tasarlanan hastanelerimiz ülkemize sağlık alanında bir sınıf atlatıyor.”

Hastanede 40 metrekarelik 252 çift kişilik oda, 65 metrekarelik 21 süit oda bulunduğunu belirten Erdoğan, toplamda bin 300 yatak, 51 ameliyathane,  210 yoğun bakım ünitesi, 230 polikliniğin olduğunu bildirdi.

"Sağlıkta da Türkiye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olacaktır"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da bugünün Mersin için tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleşen bu büyük yatırım sayesinde Mersin'in önemli bir liman, ticaret, ulaşım, tarım ve sanayi şehri olmanın yanında önemli bir sağlık şehri olma kimliğine kavuştuğunu aktararak, "Talimatlarınızla gerçekleştirdiğimiz proje ve yatırımlarla Akdeniz havzasının gözde şehirlerinden biri haline getirdiğimiz Mersin, nasıl ticaret ve denizcilikte ülkemizin Akdeniz'e açılan kapısı ise sağlıkta da Türkiye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olacaktır. Mersin Şehir Hastanesi, sadece Mersin'imizin değil, sadece Türkiye'nin değil, bölge ülkelerinin de en gözde hastanelerinden biridir." diye konuştu

“Sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini taçlandırıyoruz”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bin adet sağlıklı yaşam merkezi kurarak, sağlımızın kıymetini bilme çabalarını zirveye taşıyacağız. 2023 hedeflerine doğru toplamda 41 bin yatağa ulaşacak şehir hastaneleriyle ve şu anda projesi, yapımı devam eden 56 bin hastane yatağıyla sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini taçlandırıyoruz" dedi.

Akdağ, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugün bu müstesna eserin hizmete girişine şahitlik etmekten büyük bir bahtiyarlık duyduğunu belirtti.

Son 15 yılı Cumhurbaşkanı liderliğinde olmak üzere, hayatının 38 yılının sağlıkta, insanlara nasıl sağlık hizmeti verileceğini öğrenerek, tatbik ederek, geçtiğini aktaran Akdağ, şöyle devam etti:

"Uzun yıllar insanımızın sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunda, çektiği çileyi, onlarla birlikte yaşadım. Annelerin çocuklarının refakatçisi olarak 8 hasta yatağı olan bir koğuşta, yerde betonun üzerine mukavva koyarak günlerce yattığına şahit oldum. Solunumu duran bir bebeğin ihtiyacı olan cihaz bulunmadığı için başında bir öğrencinin, intörnün saatlerce elle kullanılan bir malzemeyle onu hayatta tutma çabasına şahit oldum. Yoksul, kanserli çocukları sigortalı hastaların ilaçlarından artırdığımız ilaçlarla tedavi etmeye çalıştığımızı hatırlıyorum. Yanı başındaki devlet hastanesine kabul edilmediği için İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna hatta Erzurum'dan Ankara'ya gitmek zorunda olan insanımızı hatırlıyorum. Kuytu bir bodrumda iki kalem ilacını almak için saatlerce bekleşen, işçi emeklisi büyüklerimi hatırlıyorum. Ambulans için müracaat ettiğinde 'hamilelere ambulans hizmeti veremiyoruz' cevabını alan aileleri, ödemesini yapamadığı için bebeği hastanede rehin tutulan babaların çaresizliğini hatırlıyorum."

"35 bin kardeşimizi hava ambulanslarıyla taşıdık"

Bakan Akdağ, 2002 Kasımında Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı başlattıklarını vurgulayarak, "Bu programın birinci döneminde Allah'a şükürler olsun çok büyük başarılara imza attık. Güçlü bir ambulans sistemi kurduk, bugüne kadar 35 bin kardeşimizi, vatandaşımızı hava ambulanslarıyla ihtiyacı olan merkezlere hiçbir ücret gerekmeden taşıdık." diye konuştu

Genel Sağlık Sigortası altında bütün vatandaşlara ayrım olmaksızın bütün devlet hastanelerinden yararlanma imkanını sağladıklarını anlatan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hastalarımızın tek yataklı, banyolu odalarda hizmet aldığı, yüzlerce yeni hastane yaptık. Bugün Avrupa'da Dünya Sağlık Örgütü ve Harvard Üniversitesi ve dünyanın en seçkin tıp dergileri talimatlarınızla gerçekleştirilen Sağlıkta Dönüşüm'ün başarısını alınacak dersleri dünyaya taşıdı. 80 milyonun yeni ihtiyaçları için sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini 2017 yılında başlatmış bulunuyoruz. Bin adet sağlıklı yaşam merkezi kurarak sağlımızın kıymetini bilme çabalarını zirveye taşıyacağız. 2023 hedeflerine doğru toplamda 41 bin yatağa ulaşacak şehir hastaneleriyle ve şu anda projesi, yapımı devam eden 56 bin hastane yatağıyla Sağlıkta Dönüşümün ikinci dönemini taçlandırıyoruz."

Akdağ, yeni Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine yakışır hamleler için hem stratejilerini hem de eylemlerini yenilediklerini belirterek, "Bütün sağlık camiası olarak gösterdiğiniz hedefe koşarak ulaşmaya kararlıyız. Sağlık ailemize gösterdiğiniz yakınlığa ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu müstesna esere bugün açılışını Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın teşrifleriyle yaptığımız bu müstesna esere emeği geçen bütün bürokratlara, bakanlık personeline, valiye, belediye başkanlarına ve buranın arsasını temin eden Toros Belediye Başkanına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

“Sağlık hizmetlerinde yeni bir döneme giriyoruz”

Bakan Akdağ'ın ardından kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de sağlık hizmetleri anlayışında yeni bir döneme geçtiklerini söyledi. Şehirlerin dev şehir hastaneleriyle buluşturduklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanım, şehir hastaneleri sizin hayaliniz sizin sahip çıktığınız projelerden. 15 yıllık bir hayali Mersin'de gerçekleştiriyoruz bugün Türkiye'nin ilk şehir hastanesini açmış oluyoruz. İlklerin şehri bir ilke daha imza atıyor. Bugün aynı zamanda bir 1 milyar 100 milyon lira değerinde 50 hizmetin de toplu açılışını yapıyoruz. Şehir hastanelerinin alt yapısını oluşturmaya 2005'de başladı. Bu yıl 2017, aradan 12 yıl geçti. Neden bu kadar uzadı. Güzel işler yapmaya karar verdiğiniz zaman 'Hayırcıları' karşınızda buluyorsunuz. Tıpkı bugünkü gibi. Güzel işleri yapmak için yemin ettik. Bütün engelleri aşarak bu muazzam eseri sizlerin hizmetine sunmuş oluyoruz. Tam 1300 yatak, komşu ülkelerden de gelecek hastaların ihtiyacını karşılayacak eser. 650 milyon lira harcandı. Bu hizmet için. Mersin'e helal olsun."

Manşetler

DUYURU-4