Türkiye’nin gelecek elli yılına damga vuracak reform!

İlaç harcamalarının 5 milyar liradan, 16 milyar liraya çıktığının altını çizen Çelik, sağlık harcamalarının 10 milyar liradan, 45 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Maddi olanaklardan

Çelik: SGK, Sosyal Devlet İlkesinin Hayata Geçmesini Sağlayan En Güçlü Enstrümandır

Kurum üst yönetimi ve sosyal tarafların da katıldığı Genel Kurul’da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenliğin vatandaşların geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan en önemli hizmetlerden biri olduğunu söyleyerek, “SGK, doğumdan ölüme kadar yaşamın her aşamasında yer alan, 75 milyonu kucaklayan, faaliyetleriyle sosyal devlet ilkesinin hayata geçmesini sağlayan en güçlü enstrümandır” dedi.

 

Anayasa’da ifade edildiği gibi herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. Sosyal güvenlik temel haktır ve devlet bu hakkı hayata geçirmek için gerekli her türlü tedbiri almakla yükümlüdür” diye konuştu.

 

Geçmişte yapılan hesapsızlığın hesabını tüm vatandaşların ödediğini vurgulayan Çelik, sosyal güvenlik sisteminin vatandaşın gözünde sosyal güvensizlik sistemi gibi görüldüğünü söyledi. 2007 yılında en öncelikli konulardan biri olarak sosyal güvenlik konusunun ele alındığını ve sürdürülebilir bir sistemin hayata geçirilmesi çalışmalarının başladığını kaydeden çelik, öncelikle 3 sosyal güvenlik kurumunun 2006 yılında tek çatı altında birleştirildiğini ifade etti. Norm ve standart birliğinin sağlandığı sosyal güvenlik reformunun 2008 yılında hayata geçirildiğini hatırlatan Çelik, en önemli reformların başında sosyal güvenlik adına atılan adımların geldiğini söyledi.


Çelik: Sosyal Güvenlikte Hamaset Gelecek Adına Felakettir

 

Sosyal güvenlik sisteminin, vatandaşların geleceğe güvenle bakma teminatı olduğunu vurgulayan Çelik, sosyal güvenlikte hamasetin gelecek adına felaket olduğunu belirtti. Sosyal güvenlik reformu ile birlikte 2008 yılından bugüne pek çok şeyin değiştiğini anlatan Çelik, aktif sigortalı sayısının 15 milyondan 18 milyona yükseldiğini açıkladı. Bakan Çelik, pasif sigortalı sayısının 8,7 milyondan 10 milyona yükseldiğini ifade ederek, “Devlet katkısı hariç birim gelirleri 54,5 milyar iken, 2011 yılında 89.5e yükseldi.


Açıklar 25,9 milyar liradan, 16,2 miyar liraya kadar geriledi. Elbette ki sosyal güvenlik açıkları olacaktır ama önemli olan bu açıkların kara delik düzeyinde değil sürdürülebilir düzeyde olmasıdır” dedi.

 

Çelik: Bu Reform Türkiye’nin Gelecek Elli Yılına Damga Vuracak Bir Reformdur

İlaç harcamalarının 5 milyar liradan, 16 milyar liraya çıktığının altını çizen Çelik, sağlık harcamalarının 10 milyar liradan, 45 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Maddi olanaklardan kısıtlama yapmadan sağlık ve sosyal güvenlik imkânlarını genişlettiklerini elirten Bakan Çelik, “İşte bu reformun en önemli yanı sürdürülebilir bir sistemin hayata geçirilmesidir. Reform yaklaşık 5 yıldır yürürlükte olmasına rağmen sosyal güvenlikte reforma ihtiyaç vardır diyen bir ses söz konusu değil. Çünkü bu reform Türkiye’nin gelecek elli yılına damga vuracak bir reformdur. 2008 yılında doğan sosyal güvenlik reformu gençlik dönemini yavaş yavaş geride bırakıp olgunluğa doğru emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinin yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Bakan Çelik, 2006 yılından bu yana 405 adet sosyal güvenlik merkez müdürlüğünün açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bakan Çelik, “Önümüzdeki dönem içerisinde de çok hızlı bir şekilde 167 sosyal güvenlik merkez müdürlüğünü hizmete açacağız. Ne demek bu 600’e yakın sosyal güvenlik merkez müdürlüğü ile vatandaşa sosyal güvenlik hizmetlerindeki 25 milyonu ilgilendiren bu hizmetleri en yakın yerden vatandaşların bu hizmetleri alması sağlanacaktır” diye konuştu.

 

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ise, 2008 yılında gerçekleşen sosyal güvenlik reformu sonrasında SGK’nın gerçekleştirdiği değişim ve dönüşümler hakkında bilgi verdi.

 

SGK'nın teknolojik altyapısının kurulduğunu ve kayıt dışı ile mücadelede önemli yol alındığını belirten Acar, 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla Türkiye’de tüm nüfusun sosyal güvenlik şemsiyesi altına alındığını ifade etti.

 

Acar: Türkiye’nin Göz Bebeği Bir Kurum Hayata Geçirilmiş Oldu

Artık vatandaşların TC kimlik numaraları ile hastanelerden hizmet alabildiğini dile getiren Acar, dileyen emeklilerin aylıklarının evlerinde ödendiğini vurguladı. Ayrıca yüzlerce işlemin e-devlet üzerinden gerçekleştirilebildiğini kaydeden Acar, “Bu dönüşümlerle Türkiye’nin göz bebeği bir Kurum hayata geçirilmiş oldu” diye konuştu.

 

Acar: SGK Dünyanın Örnek Aldığı Bir Kurum Haline Geldi

SGK'nın dünyanın örnek aldığı bir Kurum haline geldiğine işaret eden Acar, her hafta dünyanın değişik ülkelerinden insanların SGK'yı ziyaret ederek, uygulamaları yerinde görmek istediklerini söyledi.

 

Acar, SGK’nın bugünlere gelmesinde başta Bakan Faruk Çelik olmak üzere, yönetim kurulu üyeleri ve SGK çalışanlarının büyük katkısı olduğunu dile getirirken, herkese özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

 

Başkan Acar’ın konuşmasının ardından Sivil Toplum Kuruluşları adına, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, TEB Başkanı Erdoğan Çolak, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Gen el Başkanı İsmail Koncuk, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Tüm Emekder Başkanı Satılmış Çalışkan, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Osman Budak, Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Osman Öztürk ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün söz aldı.

Manşetler

DUYURU-4