Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su, sektörün değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, rakamların sektördeki kar sıkıntısını ortaya koyduğunu belirterek, prim üretiminin ise istisnai yıllar hariç iyi bir trend yakaladığını ancak karlılık konusunda aynı şeyleri söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Su, sektörün doğru riske doğru fiyat verememe problemi olduğunu, fiyat rekabetinin devam ettiğini anlattı.
Türk sigorta sektöründe yaşanan önemli gelişmeleri değerlendiren Su, yeni Türk Ticaret ve Borçlar Kanununun yayınlandığını, Doğal Afet Sigortaları Kanun Taslağının ise uzunca bir süredir yasalaşmayı beklediğini hatırlattı.
Trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan sigortalara ilişkin primlerin SGK'ya devredilmesine ilişkin düzenlemenin de sektörün gündeminde yer aldığını belirten Su, ''Sigortacılık tekniği ve hukuku ile bağdaşmayan düzenlemenin getireceği olumsuz sonuçlara ilişkin görüşlerimiz ilgili mercilere iletilmiş ancak sonuç alınamamıştır. Birlik olarak bu konuda hukuki zemindeki tüm olasılıkları ve yapılabilecek her türlü çalışma gündemimizdedir'' diye konuştu.
Hayat sigortacılığının geliştirilmesine yönelik TSRŞB tarafından hazırlanan çalışmanın Hazine Müsteşarlığına sunulduğunu belirten Su, AB'ye uyum sürecinde Türk sigorta sektöründe Solvency II'nin uygulamasına ilişkin de çalışmalar yapıldığını, TSRŞB'nin bu sürece etkin bir şekilde katılım sağladığını anlattı.
''ARTIK İÇKİLİ ARABA KULLANAN KALMADI, NE MUTLU BİZE...''
Bu yıla ilişkin beklentilerini de paylaşan Su, ''Sektörümüzde uzun zamandır yaşanan ve sadece fiyata odaklanan yıkıcı rekabetin yerini, risk/fiyat dengesinin ön planda tutan, teknik karlılığı önemseyen daha etkin ve yapıcı bir rekabete bırakması umut edilmektedir. Sektörümüzde uzun yıllardan beri karlılık sorunu yaşayan branşlarda iyileşme yönünde adımlar atılması hedeflenmektedir'' diye konuştu.
Geçen dönemlerde çıkarılan ve uygulamada sorun yaşanan yasal düzenlemelerde sigortacılık tekniğinin ve uluslararası piyasasının gerektirdiği değişikliklerin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapılmasının planlandığını anlatan Su, sektörün vergi sorunlarının çözümüne ilişkin olumlu gelişmelerin yasal değişikliklerde yer almasının beklendiğini söyledi.
Özellikle son dönemlerde artış gösteren sigorta sahteciliğinin önlenebilmesi amacıyla gerek şirketlerin gerekse Birlik aracılığıyla başlatılan çalışmaların 2011 yılında da sürdürülmesinin planlandığını bildiren Su, kaza tespit tutanağına ilişkin 2008 yılında yapılan değişiklikliğin de çok büyük sahtekarlıklara zemin hazırladığını anlattı. Su, ''Artık içkili araba kullanan kalmadı, ne mutlu bize... Tutanaklarda alkollü araba kullanan tespit edilmedi'' dedi.
Şirketlerin bu konuda yargı yoluna başvurmaya başladığını da belirten Su, sigorta şirketlerden haksız yere hasar talep eden kişilere karşı yargı yoluna gitme uygulamasının yaygınlaşması gerektiğinin altını çizdi.
Su, gazetecilerin, kar ve gelir beklentilerine ilişkin bir sorusu üzerine, ''Rekabet bu şekilde devam ettiği sürece teknik karlarda baskı devam edecektir'' değerlendirmesini yaptı. Su, bilanço karlarının ise toparlanmasını beklediklerini bildirdi.
TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN PRİM 128 DOLARA ÇIKTI
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tuncay da sektörün geçen yılki performansını değerlendirdi. Dünya sigorta sektöründe toplam prim büyüklüğünün 2009 yılında 4,1 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini, prim büyüklüğünün gelişmekte olan ülkelerde 533 milyar dolar iken bu rakamın Türkiye'de 7,9 milyar dolar olduğunu söyledi.
Primlerin GSYİH'e oranının gelişmiş ülkelerde yüzde 8,6, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 2,9, Türkiye'de ise yüzde 1,3 olduğunu, kişi başına düşün prim büyüklüğünün ise 2009 yılında dünyada 595 dolar iken Türkiye'de 109 dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.
Türk sigorta sektöründe bu yılın ilk çeyrek döneminde 64 şirketin faaliyet gösterdiğini, sektördeki acenteler, brokerler ve eksperler de dikkate alındığında sigorta sektörünün 75 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirten Tuncay, geçen yıl sektörün prim üretiminin 12 milyar 281 milyon liradan 14 milyar 130 milyon liraya yükseldiğini, kişi başına düşen prim üretiminin de 128 dolara çıktığını kaydetti. Tuncay, prim üretiminde dağıtım kanallarına bakıldığında ağırlığın yüzde 60,14 ile acentelerde olduğunu söyledi.
Sektörde ödenen hasarlar konusunda da bilgi veren Tuncay, 2009 yılında hayat ve hayat dışında toplam 8 milyar 473 milyon lira hasar ödemesi yapılırken bu rakamın geçen yıl 8 milyar 653 milyon liraya yükseldiğini, hasar/prim oranının hayat dışı ürünlerde yüzde 67,03 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
TEKNİK KÂRLILIK GERİLEDİ
Hayat dışı ürünlerde teknik karlılık oranındaki gerilemeye dikkati çeken Tuncay, sektörün hayat dışında 2009'da yüzde 1,04 olan teknik karlılığının 2010'da yüzde -0,04'e gerilediğini bildirdi.
Trafik sigortalarında prim üretiminin geçen yıl yüzde 35,39 artışla 2 milyar 305 milyon 578 bin 574 liraya yükseldiğini, ödenen hasarın da yüzde 11,90 oranında artarak 1 milyar 794 milyon 132 bin 446 liraya çıktığını, bu branşta teknik zararın 586 milyon 668 bin 358 lira olduğunu belirten Tuncay, kaskoda ise alınan primin 3 milyar 116 milyon 701 bin 275 liraya çıktığını, ödenen hasarın da 2 milyar 391 milyar 128 bin 426 lira olarak gerçekleştiğini, buradaki teknik zararın ise önceki yıla göre iyileşerek 128 milyon 304 bin 75 liraya gerilediğini söyledi.
Tuncay, sağlık sigortasında ise primlerin önceki yıla göre yüzde 20,52 oranında artışla 1 milyar 675 milyon liraya, ödenen hasarın yüzde 8,90 artışla 1 milyar 334 bin liraya yükseldiğini, teknik zararın 36 milyon 185 bin liraya gerilediğini, hasar/prim oranının ise yüzde 85,86 düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.
Sektörün teknik karının geçen yıl yüzde 35,63 azalarak 217 milyon 7 bin 460 liradan 139 milyon 691 bin 740 liraya düştüğünün altını çizen Tuncay, bilanço karınının ise yüzde 74,81 azalmayla 114 milyon 744 bin 762 liraya düştüğünü söyledi.
Bireysel emeklilik sistemi verilerini de paylaşan Tuncay, katkı payı tutarının geçen yıl yüzde 33,97 artışla 9 milyar 443 milyon 205 bin 843 liraya çıktığını, toplam fon büyüklüğünün ise 11 milyar 929 milyon 113 bin 40 liraya ulaştığını kaydetti.
ekoayrinti.com