Jim, "Sağlık reformu, Türkiye'nin sağlıktaki kazanımlarına katkıda bulunmuş faktör demetlerinden biridir. 2003-2010 yılları arasında Türkiye bebek ölümü oranını yüzde 40'tan fazla düşürdü" diye konuştu.
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Cenevre'deki Dünya Sağlık Meclisi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'deki "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı övdü. Jim, "Sağlık reformu, Türkiye'nin sağlıktaki kazanımlarına katkıda bulunmuş faktör demetlerinden biridir. 2003-2010 yılları arasında Türkiye bebek ölümü oranını yüzde 40'tan fazla düşürdü" şeklinde konuştu.
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Cenevre'de düzenlenen Dünya Sağlık Asamblesi'nde "Yoksulluk, Sağlık ve İnsanoğlunun Geleceği" konulu bir konuşma yaptı. Sağlık politikaları alanında sıra dışı imkânların bulunduğu bir dönem yaşandığını belirten Jim, "Uzun yıllar ulaşılamaz görünen küresel sağlık ve hedeflerinin artık ulaşılabilir hale geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Yaşadığımız, aynı zamanda insanlığın geleceğine yönelik benzeri görülmemiş büyüklükteki tehditlerin oluşturduğu tehlikelerin de anıdır. Bizleri boyun eğme ve sıradanlıktan sıyrılmaya, küresel kamu sağlığı konularında tanımları yeniden çizcek tutkuyu ateşlemeye çağıran bir an" ifadelerini kullandı.
-ORTALAMA ÖMÜR 1990'DAN BU YANA ALTI YIL UZADI-
2011'de küresel ortalama yaşam beklentisinin 70 yaşa ulaştığını, ortalama ömrün 1990'dan bu yana altı yıl uzadığını küresel bebek ölümü oranının da aynı dönemde yüz de 40 düştüğünü kaydeden Jim, "Dr.Lee Jong-wook Dünya Sağlık Örgütü'nün AIDS için antiretroviral tedavi çalışmalarına desteğini artıracağı taahhüdü verdikten sonraki on yılda, gelişmekte olan ülkelerde 9 milyon kişi bu hayat kurtaran tedaviye erişim sağladı. Bunlar kaydedilen son ilerlemelerin kilometretaşlarından sadece birkaçı" dedi.
Tüm insanlar için etkin, yüksek değerde birinci basamak sağlık hizmeti temin etme yönündeki çabaların sürmesi gerektiğini kaydeden Jim, "Maalesef DSÖ'nün 194 üyesinden hiçbiri henüz mükemmel sağlık sistemini inşa etmiş değil. Daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz" diye konuştu.
-TÜRKİYE'NİN SAĞLIK POLİTİKASINI ÖVDÜ-
Dünyada her ülkenin sağlık sisteminin performansını genel sağlık sigortasının "Erişim, kalite ve uygun fiyat" boyutlarıyla iyileştirebileceğini kaydeden, Tayland ve Meksika'da sağlıkta kaydedilen gelişmelere değinen Jim, Türkiye'den ise şöyle söz etti:
"Birçok ülkenin kendi zorluklarının üzerine gitmesi, sonuçlarını ölçmesi ve kayda değer bir ilerleme sağlaması iyi bir haber. Türkiye "Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı 2003'te herkes için uygun fiyatlı, kaliteli sağlık hizmeti sağlamak üzere başlattı. Yasal sağlık sigortası şu anda nüfusun yüzde 95'inden fazlasını kapsıyor. Sağlık reformu, Türkiye'nin sağlıktaki kazanımlarına katkıda bulunmuş faktör demetlerinden biridir. 2003-2010 yılları arasında Türkiye bebek ölümü oranını yüzde 40'tan fazla düşürdü."
-HASTANE MİKROBUNA DİKKAT-
Jim Dünya Bankası'nın Afganistan gibi ülkelerde ortak sağlık projelerine imza attığını, dünyada birçok ülkede ilerlemeler görüldüğünü belirterek, cepten yapılan sağlık harcamalarının dünyada her yıl 100 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa düşürdüğünü, 150 milyon kişiyi de şiddetli maddi zorluğa ittiğini bildirdi. Orta gelirli ülkelerin sağlıkta çeşitli sorunlarla karşılaştığını anlatan Jim, hastane mikrobu olgusuna dikkat çekti. Jim ayrıca gelişmekte olan ülkelerde üstün teknolojiye sahip acil servisleri bulunan hastaneler gezdiğini, ancak buradan bırakılan hastaların kendi başlarına kaldıklarında yeterli desteği alamama, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenlerle sorunlarla karşılaştıklarını bildirdi.