Türkiye’de yılda 70 bin ani kalp ölümü oluyor

Türkiye’de Kalp Sağlığı ve Kardiyoloji’de Güncel Yaklaşımlar Semineri’nde konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene,..

Türkiye’de Kalp Sağlığı ve Kardiyoloji’de Güncel Yaklaşımlar Semineri’nde konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, “ani kalp ölümleri”nin genellikle yaşlı nüfus içerisinde görülse de genç sporcular arasında da olduğuna dikkat çekti. Prof. Ergene’nin belirttiğine göre ani kalp ölümlerinde erkeklerin oranı kadınlardan daha fazla ve özellikle sporcularda görülen ani kalp ölümleri, öncesinde “hiç bir belirti ” göstermiyor.

Prof. Dr. Ergene şunları söyledi:

SPORCU KALBİ
"Daha çok sporcularda görülen ani kalp ölümlerinde kalp duvarının kalınlaşmasıan neden olan hastalıklar ve doğumsal bazı anomaliler etkili oluyor. Dünyada ani kalp öşümü riski geçirenlerin yüzde 3'ünü yaşatabiliyoruz. Türkiye’de bu rakam biraz daha aşağıda.”

Kalp duvarının kalınlaşmasını uzun süre fark etmenin mümkün olmadığını aktaran Prof. Ergene, sözlerini şöyle sürdürdü:

FARK EDİLEMİYOR
“Tek yolu eko kardiyografi denilen görüntüleme yöntemiyle duvar kalınlığının artıp artmadığını kontrol etmek. Ama toplumda herkese eko kardiyografi yapamayacağınız çok açık. Ani kalp ölümüyle ilgili en kolay bilgi edinme yolu, ailede erken kalp ölümü olup olmadığını sorgulamak. Bu, en ucuz ve en etkili yol. Ailesinde erken kalp ölümü olan kişiler kendilerini mutlaka kontrol ettirmeliler.” Kemal Sunal ve Cenk Koray gibi ünlü isimlerin de ölüm nedeni olan ani kalp ölümü, tüm ölümlerin yüzde 12’sini oluşturuyor.

Deniz BİLİROĞLU

Manşetler

DUYURU-4