Türkiye'de obezite tedavisinde yetişmiş uzman eksiği var

Obezite cerrahisi operasyonu sonrası takip, hastaların sağlıklı olarak hayatlarına devam etmelerinde önemli. Ancak Türkiye'de bu konuda uzmanlaşmış diyetisyenimiz yok denecek kadar az

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Nazlı Acar, obezite cerrahisi operasyonu sonrası takibin hastaların sağlıklı olarak hayatlarına devam etmelerinde önem taşıdığını, ancak Türkiye'de bu konuda uzmanlaşmış diyetisyenin "yok denecek kadar az" olduğunu ifade etti.

Bariatrik diyetisyen Nazlı Acar, obezite cerrahisi ve beslenmesi konusunda yaptığı yazılı açıklamada, şişmanlık sorununu yenmek ve hastanın zayıflamasını, zayıfladıktan sonra da o kiloda kalmasını sağlayan ameliyatlara bariatrik cerrahi (obezite cerrahisi) dendiğini aktararak, bugün aşırı şişmanlığın kalıcı tedavisinde kabul gören en etkili yöntemin bu ameliyatlar olduğunu kaydetti.

Acar, bu ameliyatlarla hastanın 40 ila 100 kilo vermesinin sağlandığını ve yeniden kilo alımının önüne geçildiğini belirterek, aşırı kilolu kişilerde sıklıkla görülen şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, eklem problemleri ve daha 40'a yakın hastalıkta düzelme görüldüğünün bilgisini verdi.

Ancak sorunun sadece ameliyatla çözülmediğini vurgulayan Acar, operasyon sonrası takibin hastaların sağlıklı olarak hayatlarına devam etmelerinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Acar, "Operasyon sonrası doğru beslenme şart. Ancak Türkiye'de bu konuda uzmanlaşmış diyetisyenimiz yok denecek kadar az" diyerek bu alandaki ihtiyaca dikkati çekti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde 2012 yılından itibaren Doç. Dr. Halil Coşkun ile birlikte 500'ün üzerinde obezite cerrahisi hastasının takibini sürdürdüklerini anlatan Acar, obezite cerrahisinin dünya genelinde başarı oranının yüzde 75-80 arasında olmasına rağmen kendi üniversite hastanelerinde yüzde 98 başarı oranıyla hizmet verdiklerini kaydetti.

Sürdürülebilir başarı yakalamak için yeni uzmanlar yetiştirmenin gerekliliğine işaret eden Acar, Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak bu konuda ilk adımı attıklarını ve bu sene Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılacak olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne özel önem gösterdiklerini ifade etti.

Acar, burada verilecek olan eğitimle yetişmiş uzman eksiğinin de önüne geçilebileceğini kaydetti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ