Türkiye'de her yıl 159 bin kişi kansere yakalanıyor

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir: "Türkiye'de her yıl 97 bini erkek ve 62 bini kadın olmak üzere toplam 159 bin kişiye kanser tanısı konuluyor"

Türkiye'de her yıl 97 bini erkek ve 62 bini kadın olmak üzere toplam 159 bin kişiye kanser tanısı konuluyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünya ülkelerinde hastalığın tanı ve tedavisi kadar koruyucu sağlık politikalarına da ağırlık verildiğini söyledi.

Son verilere göre, dünyada her yıl 14,1 milyon kişinin kansere yakalandığını ve 8,2 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Bilir, "Dünyadaki kanser olgularının yarısından fazlası ve kanser nedeniyle ölümlerin de üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerdedir" dedi.

Kanserdeki artışın devam etmesi halinde 2025'te 19,3 milyon kişiye kanser tanısı konulacağının öngörüldüğünü vurgulayan Bilir, şunları kaydetti:

"Bu artış ancak etkili önlemlerin alınmasıyla kontrol edilebilir. Kadınlarda meme kanserindeki artış dikkati çekiyor. Halen kadınlarda görülen her 4 kanserden birisi meme kanseri. Dünya Sağlık Örgütü yayınlarına göre, dünyada en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Ölüm nedenleri olarak akciğer kanserinden sonra karaciğer kanseri ve mide kanseri gelmektedir."

Bilir, Türkiye'de kanser görülme sıklığı da zaman içinde arttığını, her yıl 97 bini erkek ve 62 bini kadın olmak üzere toplam 159 bin kişinin kansere yakalandığını bildirdi.

Türkiye'de erkeklerde en sık akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri görüldüğünü anlatan Bilir, "Kadınlar ise en çok meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserine yakalanıyor" dedi.

-"Sigara kullanan kişi sayısında 2 milyon azalma sağlandı"

Koruyucu uygulamaların, kanser sıklığını azaltmada önemine işaret eden Bilir, Türkiye'de kanserden korunma konusunda yapılan en başarılı uygulamalardan birinin, tütün kontrolü çalışmaları olduğuna dikkati çekti.

Bilir, Türkiye'de 2008-2012'de sigara kullanan kişi sayısında 2 milyon dolayında azalma sağlandığını kaydetti.

-Koruyucu uygulamalar

Türkiye'de koruyucu uygulamalar kapsamında, medya aracılığıyla topluma çeşitli eğitici mesajlar veriliyor. Sağlık Bakanlığı egzersiz yapmayı teşvik ederken, belediyeler kentlerin değişik yerlerinde spor alanları kuruyor.

Bakanlığa bağlı Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezleri (KETEM) tarafından, ücretsiz kanser erken teşhis çalışmasıyla kadınlarda rahim kanseri erken tanısı için muayeneler gerçekleştiriliyor, ücretsiz mamografiyle meme kanserinin erken tanısı sağlanıyor.

KETEM'lerde kalın bağırsak kanser erken tanısı için incelemeler de yapılıyor.  

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ