Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, Türkiye'de her 10 bebekten 1'inin dünyaya erken geldiğini, halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve sorunlarının yer aldığını belirtti.
EÜ'den yapılan açıklamaya göre 17 Kasım Dünya Prematüre Günü üniversite bünyesinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Açıklamada, konuya ilişkin görüşlerine yer verilen EÜ Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, prematüreliğin çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti.
Türkiye'de her 10 doğumdan 1'inin erken olduğunu hatırlatan Kültürsay, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'de her 10 bebekten biri erken yani prematüre olarak doğuyor. Ülkemizde halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer alıyor. Konunun çözümüne ilişkin eğer yeterli önlem alınmaz, yeterli sayıda uzman hekim ile hemşire yetiştirilmez ve yeterli teknolojik yatırım yapılmazsa, bu bebekler ölmeye veya sakat kalmaya devam edecekler."
Prematüre bebeklerin doğumdan itibaren çok sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, erken doğan bebeklerin vücut ısılarını koruyamadığını, kuvözde ısıtılarak, nemlendirilerek bakım aldıklarını belirtti.
Akciğerleri gelişmediği için prematüre bebeklere özel geliştirici ilaç uygulamaları yapıldığını anlatan Kültürsay, şu ifadeleri kullandı:
"Bağışıklık sistemleri gelişmemiştir, infeksiyonlara çok duyarlıdırlar. En önemli ölüm nedenleri infeksiyondur. Kafa içindeki damarsal yapılar kolayca kanamaya eğilimlidir ve bu kanamalar bazen bebeklerin sakat kalmasına bile yol açabilir. Gelişebilecek görme, işitme sorunlarının erken tanı ve tedavisi için de uzmanlarca izlenmeleri gerekir. Bugünkü gelişmeler sayesinde 500 gramdan büyük bebeklerin yaşayabilmeleri için mücadele etme şansımız var. Ancak sadece kuvöz denilen özel bakım yatakları ve solunum cihazları da yeterli değil. İdeal koşullarda yoğun bakımdaki her prematüre için bir deneyimli hemşire ihtiyacı var."
- Erken doğan dahiler var
Amaçlarının erken doğum nedeniyle yaşama çok erken ve gelişmemiş organlarla başlayan bebekler için farkındalık yaratmak olduğunu vurgulayan Kültürsay, şunları kaydetti:
"Önemli fizik kurallarını bulan en büyük dahi Albert Einstein erken doğmuştu. Küçük yapısı, uzun süre yaşıtlarından geri kalan gelişmesi ve konuşmasındaki gecikme aslında buna bağlı idi. Ünlü fizik bilginleri Darwin ve Newton, ünlü İngiliz Başbakanı Churchill, dünyaca ünlü balerin Anna Pavlova, meşhur yazar Mark Twain prematüre doğan ünlülerden bazıları. Çok büyük dahiler, sanatçılar, bilim adamları erken doğdukları halde yeterli tedaviye kavuşabildikleri için şanslı olarak yaşayabilmişler ve topluma yüksek faydaları sağlayabilmişlerdir. Prematüre doğsa da dünyayı etkileyecek gücü olan bu bebekleri yaşama kazandırmak bu yüzden çok önemli."
Kültürsay, prematürelerin simgesi olan mor rengi bütün etkinliklerinde kullanacaklarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Tarihi Saat Kulesi'nin 17 Kasım akşamı mor renkte ışıklandırılacağını açıkladı.