"Türkiye'de Ebola salgını riski çok düşük"

Fransa'da Enfeksiyon ve Tropikal Hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Bricaire: "Türkiye'deki sağlık ve denetim sistemleri sayesinde salgın riski çok az"

GÜLBAHAR SAYIM/ŞEYMA TAHAN - Fransa'nın başkenti Paris'teki Pitie-Salpetriere Hastanesi Enfeksiyon ve Tropikal Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. François Bricaire, Türkiye'de Ebola salgını riskinin, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki gibi son derece düşük olduğunu belirtti.

Ebola virüsü konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bricaire, Türkiye'deki sağlık ve denetim sistemleri sayesinde salgın riskinin çok az olduğunu, Fransa gibi Türkiye'de de hastanın tespit edilip karantina altına alınabildiğini, temas kurduğu kişilerin olup olmadığının araştırıldığını vurguladı.

Fransız Kızılhaç'ının uluslararası operasyonlar komisyonunun başkanlığını da yürüten Bricaire, Avrupa'da bundan sonra da başka vakalara rastlanabileceğini ancak alınan önlemler ve izlenen politikalar sayesinde salgın riskinin çok düşük olduğunu söyledi.

- "En fazla risk altındakiler hastalarla temas kuran aileler ve sağlık görevlileri" -

Virüsü kapmak için doğrudan hasta ile temasın gerekli olduğuna işaret eden Bricaire, Ebola'nın grip ya da SARS gibi solunumla, uçakta virüsü taşıyan kişinin yanına oturmakla bulaşmadığını vurguladı.

En fazla risk altındakilerin hastalarla temas kuran aileler ve sağlık görevlileri olduğunu belirten Bricaire, Batı Afrika ülkelerinde ailelerin Ebola'dan ölen yakınlarına dokunmasının vaka sayısının artmasına yol açtığını söyledi.

Virüsün yayılmasının ormanlık alanlarda daha kolay olduğunu dile getiren Bricaire, Ebola'nın ilk kurbanlarının tropik ormanlardaki maymunlar olduğunu hatırlatarak bunun da Kongo, Sierra Leone, Liberya gibi ülkelerdeki salgınları açıkladığını ifade etti.

Bricaire, özellikle acil servislerdeki hemşirelerin ve sağlık görevlilerinin virüs konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

- "Denetim, öncelikle salgın olan ülkelerde uçaklara binişte yapılmalı" -

Batı Afrika'daki salgının nasıl durdurulabileceğine ilişkin Bricaire, önlemlerin önemine işaret ederek denetimin, Ebola salgının görüldüğü Gine, Liberya ve Sierra Leone'den kalkan uçaklara binişlerde yapılması gerektiğini belirtti.

İkinci olarak bilgilendirmenin önemine dikkati çeken Bricaire, Fransa'da yolculardan ülkeye ayak bastığında, kimlik bilgileri, nereden geldikleri gibi bazı soruları cevaplamaları istendiği ayrıca hasta hissettiklerinde sağlık yetkililerine haber vermeleri konusunda uyarıldıkları bilgisini verdi.

Bricaire, üçüncü olarak da hastanın tespit edilip kuluçka döneminde (3 hafta) temas kurduğu kişilerin izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ