Türkiye, sağlıkta TÜSEB ile sıçrama yapacak

TÜSEB Başkanı Keleştemur: "Ekim ayının sonunda dünyadaki Türk bilim insanlarından konuyla ilgili olanlarını davet ediyoruz, büyük bir Türk dünyası tıp kurultayı organize edeceğiz"

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştemur, temel amaçlarının Türkiye'de sağlık bilimi ve sağlık teknolojisiyle ilgili araştırmaları teşvik ve organize etmek, finansal destek sağlamak ve bilim insanı yetiştirmek olduğunu belirterek, "Ekim ayının sonunda dünyadaki Türk bilim insanlarından konuyla ilgili olanlarını davet ediyoruz, büyük bir Türk dünyası tıp kurultayı organize edeceğiz" dedi.

Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜSEB'in ülke için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Sağlık bilimi ve teknolojileri konusunda araştırma yapmak ve Ar-Ge merkezlerini desteklemekle sorumlu olduklarını ifade eden Keleştemur, şunları dile getirdi:

"Benzeri kuruluşlar önemli Batı ülkelerinde ve özellikle Amerika'da uzun yıllardır mevcut. Amerika'da Ulusal Sağlık Enstitüsü bu fonksiyonu üstleniyor. Hatta şimdi Avrupa Birliği, Amerika'dakine benzer ama daha büyük çaplı, Avrupa'yı kapsayan bir kuruluş oluşturmaya çalışıyor. Bu, Türkiye'de de uzun yıllar üzerinde çalışılan bir meseleydi. 2014 kasım ayında kanunlaştı.

Ben de hazirandan beri başkanlığını yürütüyorum."

Keleştemur, TÜSEB'in kuruluş çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını anlattı.

"Temel amacımız, Türkiye'de sağlık bilimi ve sağlık teknolojisiyle ilgili araştırmaları teşvik, organize etmek, finansal destek sağlamak ve bu alanda bilim insanı yetiştirmek" diyen Keleştemur, şunları kaydetti:

"Tabii bu konuda uluslararası ilişkilerimiz ön planda olacak. Ekim ayının sonunda, bütün dünyadaki bilim insanlarından konuyla ilgili olanlarını davet ediyoruz, büyük bir Türk dünyası tıp kurultayı organize edeceğiz. Yine yurtdışından gelecek bilim insanlarının ilgilendikleri alanla ilgili Türkiye'deki hocaları tespit edip onları buluşturacağız. Önemli, Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda, özelikle üniversitelerde, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde araştırma altyapılarını oluşturacağız. Buradaki bilim insanlarının oralara, oradakilerin buralara gelmesini sağlayacağız.

Bunlardan biri de inşallah Erciyes Üniversitesi (ERÜ) olacak çünkü burası da araştırma altyapısı bakımından böyle bir iş birliğine hazır hale geldi."

TÜSEB'in kendi bütçesi bulunan özerk kuruluş olduğuna dikkati çeken Keleştemur, "Verilecek finansal destekler yapılacak işlere bağlı. O konuda sınır yok" dedi.

- KKKA hastalığı aşısı

Fahrettin Keleştemur, Sağlık Bakanlığının desteğiyle ERÜ ve Fırat Üniversitesi bilim adamlarınca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşının insan deneylerinin de devam ettiğini vurguladı.

Deneylerin ne zaman sonuçlanacağının belli olmadığını ancak çok uzun sürmeyeceğine dikkat çeken Keleştemur, şu bilgileri verdi:

"İnsan deneylerinin ardından endüstrileşme süreci başlayacak. Patentle ilgili kısmı da tamamlanmak üzere. Bu da önemli bir gelişme oluyor. Bizim TÜSEB olarak üzerinde durduğumuz konulardan biri aşı ve ilaç olacak. Aşı konusunda daha büyük avantajlarımız var, altyapımız var, Sağlık Bakanlığının çok iyi, geçmişe dayanan tecrübesi var. Bu tecrübeyi üniversitedeki bilgi birikimiyle birleştirerek, aşı konusunda önemli adımlar atacağız.

Biliyorsunuz, devlet de bu işe çok önem veriyor." 

Manşetler

DUYURU-4