BAHATTİN GÖNÜLTAŞ
Türkiye'ye sağlık ve tıbbi nedenlerle gelenlerin sayısı geçen yıl zirveye çıktı. Sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye gelenlerin sayısı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 55 artarak 414 bin 658 kişiye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl tedavisini tamamlayarak Türkiye'den ayrılan yabancı sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 75 artarak 328 bin 647 oldu.
Geçen yıl tedavisini tamamlayarak Türkiye'den ayrılan yurt dışı ikametli Türk vatandaşı sayısında da yüzde 9'luk artış oldu. Yurt dışında yaşayan 86 bin 11 Türk vatandaşı ülkeye tedavi amaçlı geldi.
Sağlık ve tıbbi nedenlerle gelenlerin sayısı, 2003 yılında 139 bin 971 kişiyken, bu sayı 2008 yılında 224 bin 654 kişiye çıktı. Geçen yıl sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye gelenlerin sayısı 414 bin 658 kişiyle en yüksek seviyeye ulaşırken, günde ortalama 1136 kişi tedavi gördü.
Yabancı ziyaretçiler ile yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının, 2014'te Türkiye'de sağlık alanında yaptığı harcama ise yaklaşık 837 milyon 796 bin dolar oldu.
- "Daha iyi bir tanıtım gerekiyor"
Medikal estetik ve saç ekimi uygulamaları alanında hizmet veren Dr. Feyman Duygu Oktar, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin ulaşım kolaylığı ve tecrübeli saç ekimi doktorlarına sahip olması nedeniyle tercih edildiğini söyledi.
Türkiye'ye yaklaşık 70 ülkeden vize almadan gelinebildiğine işaret eden Oktar, "Türkiye'ye 110 kadar ülkeden tek uçak biletiyle ulaşabiliyor. Ülkemizde güvenilir ve dünya standartlarına uygun işler yapılabiliyor. Buna rağmen Türkiye'nin bu alanda tam olarak hak ettiği noktada olmadığını görüyoruz, daha iyi bir tanıtım gerekiyor" diye konuştu.
- "Türkiye'nin güçlü bir markaya dönüşmeli"
Medical Park Hastaneler Grubu'ndan Kıvanç Korkmaz da 50'den fazla ülkenin sağlık turizmini ulusal endüstri olarak tanımladığını belirterek, Türkiye'nin bölgenin sağlık merkezi olma yönünde güçlü bir aday olduğunu ifade etti.
Hemen hemen dünyanın her yerinden organ nakli, kemik iliği nakli, onkoloji, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi gibi branşlardan hasta ağırladıklarını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
"Bugün küresel ölçekte sağlıkta genel değişim ve dönüşüm, devletlerin makro politikalarından ayrı düşünülemeyecek kadar birbirine bağlı ve iç içe geçmiş temel ve stratejik konuların başında geliyor. Bu değişim ve dönüşümün temel öğelerinden birini sağlık turizmi oluşturmaktadır. Nitelikli ve ucuz tıbbi tedavi hizmeti alabilmek için ülkeler arası seyahat etmek olarak tanımlanan sağlık turizmi sanılanın aksine oldukça fazla alan ve disiplinle ilintili ve ilgili bulunmaktadır. Bugünün dünyasında ülkeler arasında işbirliği ve ortaklıklar giderek artmaktadır, web üzerinden yapılan araştırmaların yüzde 4,5'ini sağlık oluşturmaktadır, bireylerin sınır ötesi seyahat imkanları artmaktadır.
Dolayısıyla sağlık turizmi ülkelerin gelirlerinde ciddi artışlara sebep olmaktadır. Bu nedenle pek çok ülke sağlık turizmini bir politika olarak ele almakta ve bu alanda ciddi yatırımlar yapmaya yönelmektedir. Gelecekte dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olacağı öngörülen sağlık turizminde Türkiye'nin güçlü bir markaya dönüşerek küresel talepten azami pay elde etmesi ülkemiz için sadece ekonomik bir kazanç değil, topluma sunulan sağlık hizmetlerinin arttırılması açısından da kritik öneme sahiptir."
- "Tedavi ucuz, doktorlara güveniyoruz"
Hollanda'dan Türkiye'ye diş tedavisi için gelen Türk vatandaşı Dilek Sağ da yurt dışında sağlık hizmetlerinin fiyatının yüksek olduğunu belirterek, "Sadece basit dış çekim ücreti 80 avro. Türkiye'deki doktorlara derdimizi daha iyi anlatıyoruz. Aynı dili konuşuyoruz. Uçak bileti fiyatı ucuz ve ve buradaki doktorlara daha çok güveniyorum" ifadelerini kullandı.
Almanya'dan Şükrü Menteş de yaşadığı ülkede sağlık harcamalarının yüzde 60'nın sigorta tarafından karşılandığı dile getirerek, "Yüzde 40'ını vatandaş ödüyor. Fakat yüzde 40 bile Türkiye'deki fiyatlardan çok yüksek. Eşimin göz tedavisini Türkiye'de yaptırdık, bize daha ucuza geldi" dedi.