Türkiye sağlık turizmi pazarında önemli bir oyuncu

Sağlık sektörü ve turizm sektörü arasında sağlanacak en üst düzey işbirliği, Türkiye’yi fiyat avantajı desteğiyle sağlık turizmi pazarında önemli bir oyuncu haline getirecektir.

Sağlık sektörü ve turizm sektörü arasında sağlanacak en üst düzey işbirliği, Türkiye’yi fiyat avantajı desteğiyle sağlık turizmi pazarında önemli bir oyuncu haline getirecektir. 

Sağlık sektöründe önemli gelişmeler olmaya devam ediyor. Türk sağlık sisteminin değişim ve dönüşümü beraberinde sorunları ve krizleri getirdiği gibi fırsatları da getirmiştir. Sağlık sektörüne yatırım yapanlar veya sağlık sektörü yöneticileri yaşanan sorunlar kadar fırsatlar üzerinde de kafa yormalıdırlar. Son zamanlarda yazılanlara, çizilenlere ve konuşulanlara bakıldığında sağlık turizmi konusunda bir farkındalık oluşmaya başladığı gözlenmektedir. Bir konuda farkındalık oluşturmak oldukça zor bir süreçtir. Sağlık turizmi konusunda farkındalık oluşturulmasına yönelik küçük veya büyük yapılan tüm çalışmaları takdirle karşılıyorum.

Ben de bu sektördeki bazı rakamlara dikkat çekerek bilgi vermek ve sektörde oluşmaya başlayan farkındalığa katkıda bulunmak istiyorum.
Öncelikle sağlık sektörü ile turizm sektörü arasında en üst düzeyde bir işbirliği tesis edilmesi gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Sağlık sektörü kavramını kamu ve özel ayrımına gitmeden kullandığımı belirtmek isterim. Zira Uluslar arası pazarlarda Türkiye’nin menfaati söz konusu olacaksa kamu veya özel sektör ayrımı gereksizdir.
Bu temel anlayışla sağlık sektörü ve turizm sektörü arasında sağlanacak üst düzey işbirliği, Türkiye’yi fiyat avantajı desteğiyle sağlık turizmi pazarında önemli bir oyuncu haline getirecektir.

Sağlık turizmi alanında yatırım yapılması gereğini bu pazara ilişkin global bazı rakamlar çok iyi anlatmaktadır. Dünyada 2008’de sağlık turizmine 60 milyar dolar harcandı, 2012’de bu rakamın 100 milyar dolar olması bekleniyor. Dünyada 600 milyon sağlık turisti bulunduğu ifade edilmektedir. Çok kısa bir süre sonunda bu sayının 1 milyarı bulması beklendiğini ifade etmeliyim. Normal turistin 650 dolar harcamasına karşın, sağlık turistinin ortalama 2 bin 500 dolar ödeme yaptığını da dikkatlerinize sunuyorum.

Sağlık turizmi pazarına ilişkin bu rakamlardan sonra bu alanda öne çıkmış bazı ülke göstergelerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.Örneğin, Singapur 2012 yılında 1 milyon hasta çekmeyi ve 1,8 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.
Sağlık turizmi alanında en çok gelir sağlayan ülkeler arasında; Hindistan, Kostarika, Macaristan, Litvanya, İsrail, Ürdün, Tayland, Malezya ve Küba sayılmaktadır. Hindistan’ın 2011 yılında 2 milyar dolar sağlık turizminden gelir elde edeceği tahmin edilmektedir.

Küresel işbirliğinin giderek artmasına paralel olarak sağlık yatırımlarında da küresel düzeyde işbirliği artmaktadır. Uluslar arası fonların veya yatırım kuruluşlarının sağlık sektörüne yönelik ilgisi bilinmektedir. Türkiye’deki sağlık yatırımlarının uluslar arası finansman kurum ve kuruluşlarınca (Dünya Bankası (Yan kuruluşu IFC),Amerikan Eximbank,İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile Japonya ve İspanya menşeli birçok finansman kuruluşu) desteklemekte olduğu yatırımcılar tarafından biliniyor olsa gerek.

Ülkemizin değerli müteşebbislerine önümüzdeki yıllarda özellikle Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden çok yoğun düzeyde sağlık turizmi hizmeti talebi olacağının beklendiğini iletiyor, sağlık sektörüne yatırıma davet ediyorum.

Uzm. Süleyman Demirel
http://www.suleymandemirel.com.tr

Manşetler

DUYURU-5