Türkiye kanserle savaşta yüzde 90'lık başarı yakaladı

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun hazırladığı rapora göre tüm kanser türlerinde iyileşme oranı yüzde 66’ya, meme, testis, prostat, hodgkin’de ise yüzde 90’a ulaştı.

Dünya çapında her yıl 13 milyon kişinin yakandığı kanserle mücadelede erken teşhis ve tedavideki gelişmeler hastalıkla mücadelede iyileşme oranını artırdı. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin düzenlediği, 7. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi’nde açıklanan raporlara göre Türkiye’nin de kanserle mücadelesinden umut verici rakamlar çıktı. Derneğin başkanı Prof. Dr. Tezer Kutuk, kanserde iyileşme oranlarının ciddi ölçüde arttığını belirterek, “Tüm kanserlerde iyileşme oranı yüzde 66’ya, ‘meme, testis, prostat, hodgkin’ gibi birçok kanser türünde ise iyileşme oranları yüzde 90’a ulaştı. Erken evrede tanımı yapıldığı zaman iyileşme şansı artıyor. Tümörle mücadelede ‘hedefe yönelik tedavi’ dediğimiz, kansere yol açan mekanizmayı hedef alan moleküler tıbbın kazandırdığı ilaçları kullanıyoruz” dedi.

Kadın ve erkekte riskli yaşlara dikkat

Kanser konusunda farkındalığın daha da yükseltilmesi için bilgi düzeyinin artırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutluk, şunları kaydetti: “Genel olarak 50 yaşını geçen erkeklerin prostat ve kalın barsak kanseri için, 40 yaşını geçen kadınların ise meme ve serviks kanseri için kanser taramalarını yaptırmaları, bu 4 kanserin erken tanısı için önemlidir. Ülkemizde yılda 150-200 bin kişi kansere yakalanıyor.” Türk insanının kanserin belirtilerini kısmen bildiğini anlatan Prof. Dr. Kutluk, “Vücudun herhangi bir yerinde şüpheli şişlik, idrar ve dışkı ile kanamalar, iyileşmeyen ve uzun süren morarmalar, uzun süren, düzelmeyen öksürük, ses kısıklığı, vücuttaki benlerde büyüklük ve renginde değişmeler ipucu olabilecek belirtilerdir. Bu belirtiler mutlaka kanser demek değildir ama hekime danışmayı gerektiren belirtilerdir” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ