Türkiye, kanser gen haritasını çıkarıyor

Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla, "Türkiye'nin kanser gen haritası" çıkarılacak. Proje sayesinde, hangi hastalıklara meyilli olunduğu doğumda öğrenilecek ve kişiye özel kanser tedavisi de mümkün olacak.

Safure Cantürk

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kanserle mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Gen çalışmalarıyla dünyada "Dâhi Türk" diye bilinen Prof. Murat Güle, "Türkiye'nin kanser gen haritasını" çıkarmak için bir çalışma başlatacak. Türkiye GENOM projesi sayesinde, doğduğumuz gün genlerimizin hangi hastalıkların risklerini taşıdığı tespit edilebilecek. Böylece kişiye özel kanser tedavisi mümkün olabilecek. 

PROFESÖR GÜLE KOORDİNE EDECEK 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve üst düzey bürokratlar ve bilim insanları ile bir araya gelen Prof. Dr. Murat Güle, ONKOGEN Projesi'nde Yale Üniversitesi ile Türkiye arasında koordinasyonu sağlayacak. Projenin ABD'de sağlık alanında çalışan bine yakın Türk bilim insanını kapsaması hedefleniyor. Bu kapsamda Türkiye'deki kanserlerin genetik yapısı incelenecek. Bu proje sayesinde kanser geninin dışında, özellikle akraba evliliklerinden doğan genetik hastalıkların tedavisi de yapılabilecek. Proje sayesinde daha doğduğumuz gün hangi hastalıkların ya da hangi kanser türünün riski altında olduğumuzu bilme şansımız olacak. Bu sayede Türkiye'deki kanser hastaları için kişiye özel kanser tedavilerinin geliştirilmesine imkân sağlanacak. Bu konuda çalışan diğer gelişmiş ülkeler gibi Türkiye de dünyanın her yerinde bilim insanlarının Türkiye'de yeni sağlık teknolojilerini geliştirmesi için fırsat sunacak. 

HARVARD VE YALE İLE İŞBİRLİĞİ...
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki kanser vakalarına ilişkin ABD'de öncelikle eğitim organizasyonu yapacak. Daha sonra İstanbul ve Ankara'da kanser merkezleri kurulacak. Merkezler ile Harvard ve Yale Üniversiteleri arasında ortak çalışmalar yürütülecek. ONKOGEN projesiyle kanser vakalarında Türkiye'ye özgü 5 ana kanser üzerine odaklanılacak. 

MERKEZLER KURULACAK 
Beyin, karaciğer, akciğer, meme ve prostat kanseri odaklı, 3 bin vakalık bir seri ile Türkiye'den gönderilecek moleküller üzerinde kanser uzmanlarıyla eğitim organizasyonu yapılacak. Daha sonra İstanbul ve Ankara'da kurulacak kanser merkezleri ile Harvard ve Yale Üniversiteleri laboratuvarlarında yürütülen ortak çalışmalar baz alınarak Türkiye, kendi GENOM projesini hayata geçirmiş olacak. 

Manşetler

DUYURU-4