Türkiye en hızlı yaşlanan ülkeler arasında

Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Dr. Kemal Aydın, Türkiye'nin, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Dr. Kemal Aydın, Türkiye'nin, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Aydın, ''Çukurova Tıp Fuarı'' kapsamında düzenlenen ''Dünya Yaşlanma Forumu''nda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın en önemli sorunlarının küresel ısınma ve küresel yaşlanma olarak görüldüğünü söyledi.

Yaşlanmanın günümüzün en önemli sorunları arasında yer aldığını anlatan Aydın, ''Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkeleri arasında yer alıyor. Batının 40-50 yılda yakaladığı yaşlanma oranını biz 10-15 yıl içerisinde yakalamış olacağız. 15 yıl önce Türkiye'de yaşlanma oranı yüzde 4 iken günümüzde bu sayı yüzde 7.1'e çıktı. Hızla yaşlanıyoruz'' dedi.

Aydın, yaşlanmaya hazır olmayan dünya için çok sayıda alanda politikalar oluşturulması gerektiğini belirterek, Dünya Yaşlanma Konseyi'nin, bugüne ve yarına sorumluluğunu yerine getirmek üzere projeler hayata geçirdiğini ifade etti.

Dünya Yaşlanma Konseyi olarak çeşitli illerde 60'a yakın toplantı yaptıklarını bildiren Aydın, şöyle devam etti:

''Vizyonumuz, Birleşmiş Milletler Yaşlanma programlarının tüm dünyada uygulanması ve küresel soruna küresel çözümler oluşturmak, örnek ve önderlik teşkil etmek üzere politikalar belirlemek ve bu politikalar doğrultusunda projeler hayata geçirmektir. Bununla birlikte konsey olarak, küresel liderlik ile ülkemizin merkez rol oynamasını hedeflenmekteyiz.''

Ülkemizde insanların hızla yaşlandığını belirten Aydın, ''Bu nedenle, acil eylem planı hazırlanarak öncelikle Adana ve çevresinin 'Dünyada Tanınan Kür Merkezi' olması için tüm kurumlarının katkısını bekliyoruz'' dedi.

Aydın, ayrıca Türkiye'nin BM'nin yaşlı dostu ülkesi olması için 1 milyon imza topladıklarını da kaydetti.

-''SAĞLIK TURİZMİ VE YAŞLANMA PROGRAMI''-

Etkinlikler kapsamında, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında ''Sağlık Turizmi ve Yaşlanma Programı'' düzenlendi.

Necdet Ünüvar, burada yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun hızla arttığını, buna paralel olarak da yaşlı sayısında da hızlı yükselme süreci yaşandığını söyledi.

Adana'da turizmin her türlüsünün yapılabilmesi için imkan olduğunu vurgulayan Ünüvar, ''Adana'da aynı anda 11 çeşit turizmin yapılabilmesine imkanı var. Aynı anda Karataş'ta denize girebilir, hem de Pozantı'da kayak yapmanız mümkün. Golf turizmi için alanlarımız var. Sadece Adana değil Mersin, Hatay'da aynı. Ama yöre olarak hak ettiğimiz yerde değiliz. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz'' dedi.

Adana Vali Yardımcısı Adem Yılmaz da ''Yöremizde turizmin her türlüsünü yapmaya imkan var. İnanç ve sağlık turizmi hızla gelişiyor. Özellikle de sağlık turizminde hızlı bir ivme var. Bundan ilk olarak adım atıp bu pastadan payımızı almalıyız. Adana, Hatay ve Mersin iş birliğiyle ortak hareket etmeliyiz'' diye konuştu.

Yılmaz, ayrıca yöre olarak yatak kapasitesinin çok az olduğunu belirterek, bunun hızla artırılması gerektiğini de vurguladı..

Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan ise dünyada 600 milyon yaşlı olduğunu, bu sayının ilerleyen yıllarda 2 milyara çıkacağının tahmin edildiğini vurgulayarak, Mersin'in yaşlı turizmi için önemli potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Okatan, illerinde 11 Sağlık Bakanlığı Hastanesi, 10 özel hastane, 1 üniversite tıp fakültesi bulunduğunu belirterek, 3 bin 280 yatak kapasitelerinin olduğunu ve bin 193 doktorla sağlık sektöründe hizmet verdiklerini açıkladı.

Hatay Vali Yardımcısı Kadim Doğan de Hatay'ın dünyanın en eski yerleşim birimleri arasında yer aldığını belirterek, farklı dinlere de ev sahipliği yaptığını, kentin deniz ve yayla turizminde önemli bir potansiyelinin olduğunu ifade etti.
 

Manşetler