Türkiye 'dijital hastane' sistemine geçiyor

"Yapılan değerlendirmelere göre 143 hastanenin ortalama skoru 3,0. Bu da Avrupa'da alınan 2,2 ortalamasından daha yüksek bir sonuç"

HIMSS Üst Yöneticisi (CEO) Stephen Lieber, dijital hastane sistemi kapsamında, Türkiye'de 143 hastanenin verilerinin kayıt altına alındığını belirterek, "Şu an yaptığımız değerlendirmelere göre 143 hastanenin ortalama skoru 3,0. Bu da Avrupa'da alınan 2,2 ortalamasından daha yüksek bir sonuç" dedi.

Sağlık sektöründe üyelik organizasyonu, sektörde yapılması gereken iyileştirmeler üzerinde çalışan sağlık hizmetleri bilişim teknolojisi ve yönetim sistemlerinin en uygun ve yerinde kullanımı için küresel liderliği sağlamak üzerine odaklanan HIMSS'in Türkiye'deki ilk toplantısı Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Stephen Lieber, basın toplantısında, sağlıkta dönüşüm projelerinin son derece değerli olduğunu belirterek, dünyada yaptıkları ziyaretlerde bu alanda dikkati çeken 3 noktayı, "maliyet", "kalite" ve "sağlık hizmetlerine erişim" olarak sıraladı.

HIMSS'in değerlendirme modelini kullanarak sağlık otoritelerinin, "sağlık hizmetlerine erişim", "maliyet" ve "kalite" konularında nasıl bir performans gerçekleştirdiğini ölçtüklerini anlatan Lieber, şu bilgileri verdi:

"Sistem çeşitli seviyelerden oluşuyor. 6-7 gibi yüksek seviyelerine çıktığınız zaman kalite konusunda anlamlı değişiklikler olduğunu görüyoruz. Türkiye'de veri toplama yaptığımız birinci aşamanın sonuna geldik ve 143 hastanenin verileri kayıt altına alındı. Şu an yaptığımız değerlendirmelere göre 143 hastanenin ortalama skoru 3,0. Bu da Avrupa'da alınan 2,2 ortalamasından daha yüksek bir sonuç. Ödül kazanan alan 3 hastaneyle 6'ncı seviyede 4 hastane bulunuyor. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda, sadece İspanya, Hollanda ve Fransa'da 6'dan fazla bir seviyeye ulaşmış hastaneler var. Bu, Türkiye'deki sonuçların yüz güldürücü olduğunu göstermektedir."

Lieber, ilk analizden 2 sonuç çıkarılabileceğini dile getirerek, "Bunlardan ilki, Türkiye zaten hem hastanelerine hem vatandaşlarına hizmet etmek için bilişim sistemleri yatırımını zaten yaptığı. İkinci sonuç ise bundan sonra ne yapılacağı, yani hastanelerin sahip oldukları seviyelerden daha yüksek seviyelere çıkması, sağlık hizmeti kalitesini artırabilmemiz için bu alanda neler yapılacakları konusu. Gelecek 4 yıl boyunca Sağlık Bakanlığı ve hastanelerle veri toplamaya devam edeceğiz, gelecekte ne olacağına dair sonuçlara beraberce varmaya çalışacağız" diye konuştu.

- "696 hastanenin 200'ünde değerlendirme yapıldı"

Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Zafer Çukurova, HIMSS'in Türkiye'deki Kamu Hastaneler Kurumu'na bağlı 696 hastanenin 200'ünde değerlendirme yaptığına değinerek, "143 hastanede değerlendirme sonuçlarını ve emram skorları belirlediler. Bir sonraki aşamada 4 yıllık yaptığımız protokole göre ilk değerlendirme sonuçlarına göre birlikte yol haritamızı belirlemiş olacağız" dedi.

Çukurova, sistemi, "Hastanelere müracaat eden hastaların sağlık kayıtlarının dijital ortamda bulunması, tüm hekimlerin bu kayıtlara hasta güvenliği açısından kolay ulaşmasının sağlanması, hastanelerde kullanılan tüm tıbbi cihazların ürettiği verilerin bu sisteme aktarılarak, sistem üzerinden kullanıcılara, gerekirse hastaya ulaşmasını sağlamak" olarak ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci ise Türkiye'nin sağlıkta dijitalleşmede hızla ilerleyeceğine inandığını ifade ederek, "1 yıl içinde 6 seviyesinin üzerindeki hastane sayımızın çok daha artacağını varsayıyorum" dedi.

Sürecin, maliyetleri doğru ölçmeyi sağlayacağını belirten Birinci, "Şu an bize çok yüklü bir maliyet getireceğini düşünmüyoruz. Dünyada normal cironun yüzde 3'ü gibi maliyetler konuşuluyor. Türkiye'de bu rakamların çok çok altında bu işleri yapabilir durumdayız" diye konuştu.

Bu arada Dijital Hastane Ödülleri, Mersin Erdemli Devlet Hastanesi, İzmir Tire Devlet Hastanesi ve Rize Devlet Hastanesi'ne verildi.

Manşetler