Türkiye 1 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarından pay alacak

Türkiye, klinik araştırmalarına yapılan yatırımlarla 1 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarından hak ettiği payı alacak. Dünyanın saygın üniversiteleri olan Oxford ve Cambridge ile ortaklaşa klinik araştırmaları başlatacağız" dedi.

Prof. Dr. İhsan Bakır, "Türkiye, klinik araştırmalarına yapılan yatırımlarla 1 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarından hak ettiği payı alacak. Dünyanın saygın üniversiteleri olan Oxford ve Cambridge ile ortaklaşa klinik araştırmaları başlatacağız" dedi.

İlaç ve klinik araştırmalarda dışa bağımlılığın önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ülkemizin kendi ilacını üretmesi ve klinik testleri yapmasına imkan veren Faz 1 uygulamasını başlattı.

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Genel Sekreterliği bünyesinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir ilke imza atarak, Sağlık Bakanlığı'ndan Faz 1 uygunluk belgesi aldı. Bu belge ile birlikte hastane bünyesinde kurulan özel klinikte ilaç ve tedavi araştırmaları yapılabilecek.

Kamu kurumları içinde ilk defa Mehmet Akif Ersoy Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan Klinik Araştırma Merkezi hakkında bilgi veren Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri ve İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. İhsan Bakır, "Gönüllü hastalar üzerinde yeni ilaçların testleri yapılabilecek. Dünyada ölüm sebeplerinde ilk sırada yer alan kalp krizi, kanser ve inme gibi hastalıkları önleme adına yeni ilaç ve tedavi yöntemleri araştırılacak. Türkiye, klinik araştırmalarına yapılan yatırımlarla 1 trilyon dolarlık dünya ilaç pazarından hak ettiği payı alacak. Dünyanın saygın üniversiteleri olan Oxford ve Cambridge ile ortaklaşa klinik araştırmaları başlatacağız" diye konuştu.

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. İhsan Bakır, "Kalp cerrahisinde elde ettiğimiz başarıyı klinik araştırmalar alanına taşımayı hedefliyoruz. Gönüllüler aracılığıyla pek çok hastalığın tedavisinde yeni teknikler ortaya konulacak. İlaç ve klinik araştırmalar alanında yurt dışına ödenen milyonlarca dolar para Türkiye'de kalacak. Hastanemiz bünyesinde 12 yataklı olarak dizayn edilmiş hekim, hemşire, laborant, farmakolog vb. meslek mensuplarından oluşan geniş bir ekiple Türkiye'nin en büyük Faz I Kliniği'ni kurduk. Sağlık sektörüne ilaç, biomedikal cihaz üretimi için bilimsel bakış açısı kazandıracak ortam sunmayı amaçlıyoruz. Bu klinik özellikle ülkemizde üretilmesi planlanan ilaç potansiyeline sahip araştırma ürünlerinin test edilerek geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca kliniğimiz hastanemizde eğitim alan asistanlarımızın klinik araştırmalarda yer almasını sağlayarak tecrübeli uzman araştırmacı altyapısı kurmada ve klinik araştırma tecrübesi olan hemşire ve yardımcı personel yetiştirme imkanı sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizde yapılacak moleküler düzeyde araştırmaların önünü açacaktır" diye konuştu.

"KLİNİK ARAŞTIRMALARINDA ÖNCÜ ÜLKE OLACAĞIZ"

İMAEH Faz I kliniğinin uluslararası Faz I klinik araştırmalar ağına dahil olabilmesi için ön görüşmelere başladıklarını ifade eden Prof. Dr. İhsan Bakır, "Dünyanın önde gelen Oxford ve Cambridge gibi klinikleriyle ortak araştırmalar yürütmek ve tecrübe paylaşımında bulunmak istiyoruz. Bu anlamda yakın zamanda Avrupa ve ABD'den kliniklerle işbirliği çalışmaları başlatacağız. Dünyada her 4 saniye bir kişi kanserden, 6 saniyede bir kişi de inmeden ölmekte. Bu alanda kullanılan ilaçların tamamına yakını yurt dışından ithal ediliyor. Yüksek araştırma geliştirme potansiyeline sahip çalışmaların yapılmasına olanak tanıyan bir merkez açtık. Dünyada her yıl ilaç endüstrisi dünyadaki klinik araştırmalara 70 milyar dolar harcamaktadır. Klinik araştırma yatırımlarının artmasıyla ülkemiz bu pastadan yaklaşık 900 milyon dolar pay alabilecek durumdadır. Ülkemizde klinik araştırma çalışmaları kapsamında 2006 yılı yatırımının 7 milyon dolar olduğu, 2015 yılında 87 milyon dolara ulaşması, 2023 yılında ise 218 milyon dolar olması öngörülmektedir" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ