Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından TBMM tatile çıkmadan beş gün meclisten geçirilen 6009 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"una, "Tıp Fakülteleri Hastaneleri" maddesinin son madde olarak eklenen ve 1 Ağustos Pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan kanuna ilişkin basın toplantısı düzenlendi.
"ÜNİVERSİTELERİN ÖZERKLİĞİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, "Maalesef üniversitelerimiz ve üniversitelerimizle birlikte eğitimin iyi yöne doğru gitmediğinin net olarak görüyoruz. Bu endişemizi artıran önemli olaylardan birisi 1 Ağustos tarihinde resmi gazetede yayınlanmış olan, 'Torba Yasa' içinde gizlice çıkarılan bir madde bu endişemizi daha da pekiştirdi. Özetle bu maddenin söylediği, eğer bir üniversite rektörü, 'Ben zor durumdayım, gelin beni kurtarın' derse, maliyeden buraya para aktarmanın mümkün olabileceği söyleniyor, ancak 'Bizim söylediklerimizi yaparsanız' gibi bir cümle kullanılmış. Açıkçası bu üniversiteler için bir IMF yasası haline getirilmiş ve bu şekilde gözüken o ki, üniversitelerin Mali özerkliği bu şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Zaten geçtiğimiz süreç içinde üniversiteler ekonomik açıdan ciddi olarak yıpratıldı, bu bilerek ve isteyerek yapıldı. Şimdi de bu üniversitelerin Mali özerkliğini elden almak üzere ciddi bir adım atılmış vaziyette. Üniversitelerin özerkliğine çok önem veriyoruz. Tüm diğer kurumlarda olduğu gibi üniversitelere de bir siyasi baskının getirilmesi arzu ediliyor ve üniversitelerin özerk yapılarından uzaklaştırılarak, sindirilebilecek kuruluşlar haline getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu nedenle de bu yasanın üniversitelere ciddi şekilde zarar vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
"SİLAH, ENERJİ VE SAĞLIK"
İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Taner Gören de, şu an mecliste "Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasa Tasarısı"nın bulunduğunu kaydederek, "Bu yasa tasarısından sonra, devlet hastanelerinin durumu aşağı yukarı belli görünüyor, fakat üniversite hastaneleri de muhtemelen bu kapsam dahilinde. Üniversitelerden ayrı bir organizasyon içerisinde bu hastanelerin yönetimleri ayrılacak. Sadece tıp fakülteleri bir nevi lise gibi öğretim yapan ve devlet hastaneleri, hükümetin kontrolünde olan bulunan hastaneleri, eğitim için konuşlanacak şekilde bir düzenlemeye gidiliyor. Bütün bunların aslında ardında bulunan düşünce Türkiye'de yaşayan insanlara daha iyi hizmet vermek, daha uzmanlar, doktorlar yetiştirmek gibi amaçların bulunduğunu görebilmek belki yine de bizi rahatlatacak bir unsur olabilirdi. Ama bu bahsettiğim iyileşmelerle ilgili hiçbir belirti görünmüyor. Bunun ardında yatan tek bir gerçeklik var, o da dünyada global sermayenin rant kaynağı olarak gördüğü 3 büyük kaynaktan bir tanesinin olması. Silah, enerji ve sağlık" diye konuştu.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Tahsin Yeşildere ise, tasarının bugün sağlık alanında üniversiteler üzerinde oynanan bir Oyunu yansıttığını söyleyerek, "Ama gelecekte diğer branşlara doğru da aynı şekilde ve hızla üniversiteleri yok etme ve tamamiyle siyasi iradenin görüşü altına alma gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu bizi oldukça endişelendiriyor" diye konuştu.
Türkiye'deki üniversitelerin sayısında son zamanlarda bir artış yaşandığına işaret eden Yeşildere, "Üniversite, ben kurdum demekle kurulmuyor. Ama 152'ye çıktı birdenbire" dedi.