Dünyanın ikinci Türkiye’nin ise ilk retina nakli Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç.Dr.Kenan Sönmez tarafından gerçekleştirildi.
Travma sonucu sağ gözündeki retinada delik oluşan ve retina nakli yapılan hastada yüzde 20 görme sağlandı. İlerleyen zamanlarda görmenin yüzde 30-40 oranlarına çıkabileceğini ifade eden Doç.Dr.Sönmez, yaptığı retina nakli ameliyatı ile tıp literatürüne geçecek.
Medimagazin’e yaptığı açıklamada, retina nakli ameliyatının bir başlangıç olduğunu ifade eden Sönmez, ‘’Travmaya bağlı olarak görme merkezinde büyük bir delik oluşan bir hastamıza yaptığımız bu ameliyat bir başlangıç ve herkese uygulanabilecek bir yöntem değil. Ancak hasta gruplarında başarı sağladıkça denenebilecek yöntemler arasına girecek. Kullandığımız bu yöntem diğer standart tedavilere cevap vermeyen hastalara uygulayabileceğimiz bir tedavi. Çünkü cerrahi müdahale daha komplike bir tedavi yöntemi. Bu yöntemi basit yöntemlere basit tedavilere cevap veren hasta gruplarına kesinlikle uygulamayacağız.’’ açıklamasında bulundu.
Aynı gözdeki sağlam retina dokusu kullanılıyor
Retina ameliyatında; standart tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, darbeye bağlı büyük bir delik olan olgularda hastanın aynı gözdeki sağlam retinasından tam kat alınan doku katmanının hastanın hasarlı bölgesine nakledildiğini ve dokunun uyumunun kontrol edildiği bilgisini veren Sönmez, ‘’Bizim hastamızda muazzam derecede bir uyum gösterdi. Görüşte de muazzam derecede bir artış hissettik hatta nakilden 2.5 ay sonra naklettiğimiz dokuyu artık hissetmemeye ve nereye nakletmiştik demeye başladık.’’ ifadelerini kullandı.
‘’Hasta 3 cerrahi müdahaleye de yanıt vermemişti’’
Antalya’da yaşayan Gazeteci hastasının spor yaparken gözüne aldığı darbe sonucunda görme düzeyinin el hareketlerini algılayabilecek kadar olduğunu dile getiren Sönmez,
‘’ Bu hastamıza standart tedaviler dediğimiz 3 cerrahi müdahalede bulunmuştum. Ancak bunların hiçbirinde deliğin kapatılmasını başaramadık. 2004-2006 yılları arasında Amerika’da bulunduğum sürede beraber çalıştığım ve daha önce ilk defa bu ameliyatı yapan hocam ile görüştüm. Bu yöntemi ilk uygulayan kişiydi ve hastasında görme artışının olduğunu ve zaman içerisinde görme artışının daha da arttığını biliyordum.
O konuşmadan sonra ben de hastama; dünyada bir kez uygulanan bu ameliyatın Türkiye’de hiç yapılmadığını, kabul etmesi durumunda yapacağımı söyledim. Hastamızın kaybedecek bir şeyinin olmaması ve ameliyat sonrasında herhangi yeni bir sorun ile karşılaşmayacağı için kabul etti.’’şeklinde konuştu.
‘’Meslektaşlarım arasında şok etkisi yaptı’’
Sönmez, ‘’Bu ameliyattan sonuç alacağımız ben dahil hiç kimse beklemiyordu. Meslektaşlarım arasında da şok etkisi yaptı, çünkü böyle bir şey ilk defa uygulanıyor ve Amerika’da yapılandan daha farklı bir yöntem kullandım.’’ dedi.
Dünya üzerinde ikinci kez yapılan ve literatüre geçecek olan ameliyat, travma sonrası ya da yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan idiyopatik makula delikleri kapatılmasına cevap vermeyen hastalarda da uygulanabilecek bir yöntem olarak gösteriliyor.
Genetik hastalıklar için uygulanmıyor
Ameliyat sonrasında retina problemi yaşayan çok sayıda hastanın kendisine ulaştığı bilgisini veren Sönmez, ‘’Bu hastalardan bazıları genetik hastalığa sahip olanlardı. Onlara şu an için yapabileceklerimiz kısıtlı çünkü sağlam retina dokuları yok.
O hastalara retinadan sağlam doku alıp koysanız da, o dokunun enzimi eksik ve metabolizması bozuk olduğu için doku ileride yine hasarlanacaktır. İleride, belki 10 yıl sonra kadavra retinalarından alınmış retina dokularından nakiller yapılabilir. Bizim yaptığımız ameliyat bu gelişmelere iyi bir başlangıç sağlamış olacak.’’ açıklamasında bulundu.