Türk Eczacıları Birliği hakkındaki rekabet soruşturması

TEB Genel Sekreteri Kızılay: "TEB yurt dışından ilaç getirme yetkisini kamu yararını gözeterek kullanmakta ve bu sayede ilacı Türkiye'de bulamayan hastalarımızın tedavisine katkı sağlamaktadır"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, Birlik ve iktisadi işletmesi hakkındaki rekabet soruşturmasını değerlendirirken "Ecza depolarına yurt dışından ilaç getirme yetkisi veren Sağlık Bakanlığı işleminin yürütmesi Danıştay tarafından durdurulduğu için Rekabet Kurulunun açtığı soruşturmaya dayanak oluşturan işlem ortadan kalkmıştır" dedi.

Kızılay, Rekabet Kurulunun, Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olmasına karşın çeşitli nedenlerle piyasaya arz edilmeyen ilaçların yurt dışından temininde hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasıyla TEB ve iktisadi işletmesi hakkında açtığı soruşturmaya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de ruhsatı olmayan ya da ruhsatı olup da temin edilemeyen ilaçların ithali yetkisinin 2013 yılına kadar TEB'de bulunduğunu, Sağlık Bakanlığının düzenlemesiyle 22 ecza deposuna da bu tarihten sonra aynı yetkinin verildiğini anlatan Kızılay, "Yurt dışından ilaç ithal yetkisine sahip olmalarına rağmen SGK bu ecza depolarıyla anlaşma imzalamadı. Kurum sadece TEB'in yurt dışından getirdiği ilaçları ödemeyi sürdürdü. Ecza depolarınca yurt dışından getirilen ürünler devlet tarafından ödenmediği için SGK'lı hastalar ilaçlarını bu ecza depolarından temin etmedi. Bunun üzerine ecza depolarından biri Rekabet Kurumuna şikayet başvurusu yaptı" diye konuştu.

TEB'in bu süreçte Sağlık Bakanlığının 22 ecza deposuna yurt dışından ilaç getirme yetkisi veren işleminin iptali için Danıştay'a dava açtığını belirten Kızılay, Danıştay 15. Dairesinin bu istemi yerinde bularak kısa süre önce yürütmeyi durdurma kararı aldığını bildirdi.

Kızılay, "Dolayısıyla ecza depolarına yurt dışından ilaç getirme yetkisi veren Sağlık Bakanlığı işleminin yürütmesi Danıştay tarafından durdurulduğu için Rekabet Kurulunun açtığı soruşturmaya dayanak oluşturan işlem ortadan kalkmıştır" dedi.

Rekabet Kurumuna bu gelişmeyi içeren savunma gönderileceğini kaydeden Kızılay, "TEB yurt dışından ilaç getirme yetkisini kamu yararını gözeterek kullanmakta ve bu sayede ilacı Türkiye'de bulamayan hastalarımızın tedavisine katkı sağlamaktadır. Geçmişte kamuoyuna da yansıyan, temininde sorun yaşanan ilaçların hastalara ulaştırılmasında Birliğimiz üzerine düşen görevi yerine getirmiştir" ifadesini kullandı.

-Rekabet Kurulunun soruşturması

TEB'in Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olmasına karşın çeşitli nedenlerle piyasaya arz edilmeyen ilaçların yurt dışından temin edilmesi alanındaki uygulamaları ile hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasını içeren şikayet başvurusu üzerine, Rekabet Kurulu Birlik ve iktisadi işletmesi hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırmıştı.

Manşetler

DUYURU-4