Türk Doktor Çığır Açtı

Prof. Tuncay Uluğ'un geliştirdiği ameliyat yöntemi, yüz felci tedavisinde üçüncü cerrahi metot olarak tıp literatürüne girdi. Uluğ'un, orta kulak iltihabı ve biyonik kulak ameliyatları yöntemleri de büyük ses getirdi.

Tıp literatüründe yalnızca iki temel ameliyat tekniği bulunan yüz felcinin tedavisine yönelik üçüncü yöntemi bir Türk doktor geliştirdi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Uluğ'un geliştirdiği yüz felci ameliyat tekniği, kulak burun boğaz alanındaki 200'e yakın farklı cerrahi tekniği içeren ve dünyanın dört bir yanından uzmanların destek verdiği Atlas'ta da yer buldu.

İYİLEŞME SÜRESİ KISALIYOR

Atlas'ta yüz felcinin yanı sıra yine Prof. Dr. Uluğ'un geliştirdiği müzmin orta kulak iltihabı ve biyonik kulak ameliyat yöntemleri de yer alıyor. Yüz felcinde tüm dünyada iki temel teknik olduğunu kendi tekniğinin ise üçüncü olarak literatüre girdiğini belirten Uluğ, "Hastalığın erken dönem cerrahi tedavisi ile ilgili olan, 'Zygomatic Root Approach' denilen ve uluslararası alanda kabul görmüş tekniktir. Yüz felci geçiren vakalarda sinirin özellikle beyne komşu bölümüne cerrahi olarak müdahale etmek gerekebilir. Benim geliştirdiğim teknik, küçük bir ameliyat iziyle yapılmakta, buna karşın lezyona direkt erişim sağlamaktadır. Ayrıca ameliyat süresini ve iyileşme sürecini kısaltıp başarı oranını yükseltmektedir" dedi.

ORTA KULAKTA DA YENİ TEKNİK

Tüm dünyada müzmin orta kulak iltihapları konusunda üç standart cerrahi tekniği olduğunun altını çizen Prof. Uluğ, kendi geliştirdiği dördüncü tekniği ise şöyle anlattı: "Bu yöntem kulak iltihabının temizlenmesi ve ardından zarın ve kemik zincirin tamir edilmesi, yani kulağın fonksiyonlarının yeniden sağlanması amacıyla yapılan ameliyatlarda kullanılıyor." Tuncay Uluğ'un sunduğu diğer bir teknik ise biyonik kulak ameliyatları ile ilgili. Bu ameliyatların, her iki kulağı da işitmeyen küçük çocuklara veya işitmesini kaybeden yetişkinlere uygulandığını belirten başarılı hekim, "Sesi elektriğe çevirerek işitmenin yeniden gerçekleşmesini sağlayan özel bir cihazın parçaları, kulak kemiği üzerine ve iç kulağa yerleştirilir. Teknik, ameliyatın küçük bir ameliyat izinden kısa sürede yapılmasını ve cihazın emniyetini sağlamaktadır" dedi. Prof. Uluğ'un kendi tasarladığı kulak cerrahisi aletleri de Almanya merkezli dünyanın en büyük cerrahi alet üreticisi firmalarından Storz tarafından 2007'den beri Almanya'da üretiliyor. 

Manşetler