Sağlık Bakanlığı'na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda görevli Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Figen Sezen, "Turist ishali" ne dikkat çekerek, hastalığın çeşitli bakteri, virüs ve parazitler yoluyla bulaştığı bilgisini verdi.
MİKROPLU SU VE GIDA
Sezen, "Turist ishalleri, mikroplu su ve gıda tüketilmesi nedeni ile seyahat sırasında veya seyahatten çok kısa bir zaman sonra ortaya çıkmaktadır. Genellikle hijyen koşulları iyi olan yerlerden daha düşük olan yerlere seyahat eden yolcularda görülmektedir" dedi.
ANTİBİYOTİK KULLANMA!
Dr. Sezen, hastalara hekim önerisi olmadan ishal kesici ilaç ya da antibiyotik kullanmamaları uyarısında bulundu ve hastalık süresince bol bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapılan tedavilere rağmen ishalin üç gün içinde kesilmemesi durumunda acilen sağlık merkezlerine başvurulması gerektiğini söyleyen Sezen, hastalığın yüksek ateş, kusma, mukuslu ishal, karın ağrısı, kuru deri, aşırı susama, çökmüş gözler, bebeklerde bıngıldak çöküklüğü gibi belirtileri olabileceğini kaydetti.
İŞTE KORUNMA YOLLARI!
* Açıkta satılan ve iyi ambalajlanmamış yiyecekleri almayın.
* Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan çiğ yemekten kaçının.
* İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler tercih edin.
* Umumi tuvaletleri kullanırken dikkatli olun ve elleri sık yıkayın.
* Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema, mayonezli salatalardan uzak durun.
* Kirli bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünlerinden kaçının.
* Kaynar suyla hazırlanan çaykahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan içeceklerin her zaman daha güvenli olduğunu unutmayın.