Tüp bebekte 'kirli' komisyon

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu ve bir denemesi 9 bin liraya kadar çıkan tüp bebek işlemi, yeni bir rant alanı oluşturdu. Özel tüp bebek merkezleri kendilerine hasta gönderen doktora komisyon veriyor.

PINAR KARAMAN

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu tüp bebek uygulaması endüstriye dönüştü. Hastanelerin dışında sokak aralarında dahi özel tüp bebek merkezleri türedi. SGK'dan tüp bebek raporu alan hastalar bir denemeye 2 bin 500 TL ödemek durumunda kalıyor. Özel tedavi kliniklerinde bu maliyet 4.000-5.500 TL arasında değişirken ilaçlar ve testler de eklendiğinde fiyat 6.000- 9.000 TL'ye kadar çıkıyor. Pazarın büyüklüğü 150 milyon TL'ye yaklaştı. Potansiyel yüksek olunca bu işten nemalanmak isteyenler de zaman kaybetmedi. Özellikle belirli hasta kotasını doldurmak zorunda kalan özel tüp bebek merkezlerinin devlet hastanelerinde çalışan sağlık görevlileri ile işbirliği yapmaya başladığı, kendi çalıştığı hastanede tüp bebek kliğini bulunmayan bazı doktorların para karşılığında hastalarını özel kliniklere yönlendirdiği iddia ediliyor. Doktorların, yönlendirdiği hasta başına klinikten 1.500-3.000 TL arasında para aldığı gelen bilgiler arasında. Konuyla ilgili Tüp Bebek Merkezleri Derneği'ne yüzlerce şikayet yağıyor. Söz konusu durumla ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan dernek, rapor oluşturup konuyu Sağlık Bakanlığı'na iletecek. 

YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAK 

Özel Tüp Bebek Merkezleri Derneği yayımladığı deklarasyonda "Gerek hekimler gerekse çeşitli hastaneler tarafından para karşılığı özel tüp bebek merkezlerine hasta yönlendirildiğini sıklıkla duyuyoruz. Para ya da başka bir menfaat karşılığı başka hekim ya da sağlık kurumuna hasta yönlendirmek Türk Tabipler Birliği Yasası, Türk Ceza Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği'ne göre suç teşkil ediyor. Yasal süreç başlatacağız" deniliyor. Derneğin Hukuk Müşaviri Avukat Elif Uysal Erkolise, "Bazı klinikler hastaları yanlış bilgilendirip haksız rekabet oluşturacak şekilde yönlendiren tabela kullanıyor. Yerel tabip odalarına ve tabelalarının sorumluları hakkında Reklam Kurulu'na şikayetçi olunacak" diye konuştu.

İLLEGAL YOLLAR KULLANILIYOR

Medical ParkTüp Bebek-Kadın Hastalıkları ve Doğum Direktörü Prof. Dr. Kadir Savan, Türkiye'de çok sayıda küçük tüp bebek merkezinin açıldığını, küçülen pastayla birlikte kliniklerin hasta bulabilmek için illegal yollara başvurduğunu söyledi. "Doktorlar aracılığıyla hasta topluyorlar. Bir nevi komisyonculuk yapıyorlar" diyen Savan, bu merkezlerin giderleri çok olduğu için belirli bir hasta sayısına ulaşmak zorunda olduklarını bunun için daha uygun fiyatlarla hastaları çektiklerini söyledi. "Çiftler başarı oranı yüksek bir merkezde tek seferde sonuç alabilecekken bu tip yerlerde uzman sayısı ve cihaz donanımı yetersiz olduğu için birkaç deneme ile sonuca ulaşabiliyor. Dolayısıyla ilk etapta fiyatı 300-400 lira düşük diye gittikleri merkezlerde denemesi 4 bin liradan başlayan uygulamadan 3-4 kez yaptıklarında harcadıkları para birkaç kat artıyor" diyen Savan, 250 metrekare gibi küçük alanlarda açılan tüp bebek merkezlerinin çok riskli olduğunu söyledi.

ÜÇÜNCÜ DENEMEYE DE DESTEK GELDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde yapılan son değişiklikler tüp bebek pazarını daha da büyütecek. Yapılan değişiklikle tüp bebek tedavisi için çiftlere üçüncü deneme hakkı da tanınıyor. Daha önce sadece iki denemeye katılım payı alınırken yapılan değişiklikle SGK ilk denemede yüzde 30, ikincide yüzde 25 ve üçüncüde yüzde 20 katılım payı alacak. İlk evliliklerinden çocukları bulunan çiftlerin ikinci evliliklerinde tüp bebek giderlerini SGK karşılayacak. Sağlık Bakanlığı özel tüp bebek merkezlerine para karşılığı hasta yönlendirdiği tespit edilen sağlık görevlileri hakkında yasal işlem başlatacak.

APARTMAN KATINA AÇILAMAYACAK

Memorial Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek Merkezi'nden Doç. Dr. Cem Demirel, geçen yıla oranla bu yıl tüp bebek başvurularında yüzde 20'lik bir artış olduğunu, yurtdışından gelen hasta rakamlarının da yükselişte olduğunu söyledi. Artık müstakil bir evde ya da bir apartman katında tüp bebek merkezi açılamayacağının altını çizen Demirel, "Tüp bebek merkezleri artık tam teşekküllü hastaneler bünyesinde açılacak" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ