Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Zararlı Mı?

Yard. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, günümüzde oldukça geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji sayesinde, artık daha saf, içerdiği doz miktarları daha belirgin ve kullanılması daha kolay olarak yapılmaktadır. Bu sayede, günümüzde daha güvenilir ve yan etkileri daha az ilaçlar, tüp bebek tedavisinde kullanılmaktadır.

Ancak kullanılan her ilacın ve tedavinin çeşitli yan etkileri vardır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların da bazı yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkiler kısa vadede yan etkilerdir ve genellikle kendiliğinden geçer. Uzun vadede kadının hayatını etkileyecek herhangi bir yan etkisi yoktur.

Kullanılan ilaçlar, her zaman olmasa da enjeksiyon yapılan bölgede tahrişe sebep olabilir.

Bunun dışında, nadir olarak görülen yan etkilerde:

- Baş ağrısı,

- Memelerde hassasiyet,

- Ateş basması,

- Halsizlik,

- Yorgunluk,

- Duygusal olarak değişim sayılabilir.

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan kadınların en fazla merak ettiği soruların başında kilo alıp almayacakları gelmektedir. Kısa vadede kullanılan ilaçlar dolayısı ile iştah değişikliği gözlemlenebilir.  Vücutta su tutumuna bağlı ve ödeme bağlı kilo artışı olabilir ancak bu durum tamamen geçici olmaktadır. Aşırı yağlı besinler tüketilmedikçe ve iştah aşırılaşmadıkça uzun vadede kilo alımı söz konusu değildir.

Bunun dışında merak edilen sorular içerisinde, kullanılan ilaçların kansere yol açıp açmayacağı vardır. Bu konuda yeterli araştırma yapılmıştır. Tedavide kullanılan ilaçlar ile yumurtalık ya da meme kanseri arasında bir ilişki söz konusu değildir. Doğum yapmamış olmak, yumurtalık kanseri riskini arttıran bir durumdur. Bunun dışında tüp bebek tedavisinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketmesi ve kadını erken menopoza sokması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Yumurta geliştirmek adına uygulanan ilaçlar ise:

- yumurtalıkların aşırı büyümesi,

- karın şişliği,

- bulantı,

- kusma gibi sorunlara yol açabilir.

Bu duruma OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) denilmektedir. Bu sendrom hafif, orta ve şiddetli derecede seyredebilir. Ancak tüp bebek tedavilerinde genellikle en hafif formu ile karşılaşılır. Yumurtalıklar büyüdüğü için, karında rahatsızlık hissi hakim olabilir. Hastanın dinlenmesi ve ağrı kesici kullanması ile kendiliğinden düzelir.

Orta dereceli OHSS’de bu belirtilere bulantı-kusma da ilave olur. Karın şişliği orta derece OHSS’de daha fazladır. Bu da çeşitli yöntemlerle kısa sürede düzeltilebilir bir sorundur.  

Şiddetli OHSS’de ise, karın boşluğunda sıvı birikmiştir bu sebeple hasta nefes darlığı çekebilir. Ancak bu formunun görülme oranı %1 olmaktadır. Hastanede tedavi gerekir.

OHSS belirtileri, yumurta toplama aşamasından 5 gün sonra kendini göstermeye başlar.  Hafif ve orta dereceli OHSS durumlarında kendiliğinden düzelme ya da ufak önlemlerle düzelme mümkündür.

Şayet embryo transferi yapılmış ve hamilelik gerçekleşmiş ise bu düzelme nispeten daha geç olur, kimi zaman birkaç haftayı bulabilir.

Şayet kadının ilaçlara cevabı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç kullanmadan geçirilecek günler ile bu seviyenin düşürülmesi amaçlanır.

Kaynak: http://latifkupelioglu.com/tup-bebek-tedavisinde-kullanilan-ilaclar 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ