Tüp bebek tedavisinin ne kadar başarılı olduğu, tedavi sonucunda elde edilen gebelik kadar eve canlı bebek götürme oranıyla değerlendirilebilir. Bu tedaviye başlamadan önce doğal yollardan ve diğer yardımcı üreme yöntemlerini denemelerine rağmen gebelik elde edemeyen ya da arzu ettikleri bebeğe sahip olamayan çiftler için, bu tedavinin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Bazı çiftlerde üst üste yapılan tüp bebek uygulamalarında başarısızlık elde edilse de, çoğu çiftlerde başarılı bir tedavi uygulanabilir.
Bu tedavi sırasında kadın ve erkeğin üreme hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilerek döllendirilmektedir. Bu sayede elde edilen embriyo anne rahmine transfer edilerek, gebelik oluşturulmaya çalışılır. Özellikle nedeni bilinmeyen kısırlık ya da erkeğe bağlı kısırlık gibi nedenlerde tüp bebek tedavisiyle başarılı sonuçlar alınabilir. Günümüzde az ya da hiç spermi olmayan erkeklerde bile mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde sperm elde edilerek, tüp bebek tedavisinin başarısı artırılmaktadır. Çiftler bu tedavi yönteminin uzun bir süreç içerdiğini, meşakkatli ve zorlu adımları olduğu bilerek başlarsa, üzerlerine düşen görevleri yerine getirirse her zaman başarıya daha yakın olurlar.
Tüp bebek tedavisinde başarının belirlenmesinde çiftlerin tedavi hakkında bilgi sahibi olması, tedavi sırasında stresi üzerlerinden atması, tüp bebek merkezinin doğru seçilmesi, tedavi sonucunda bebek sahibi olacaklarına dair inançlarını korumaları etkili olur. En önemli unsur da bebek sahibi olamayan çiftlerin gecikmeden yani kadının yaşı ilerlemeden bu tedaviye karar vermeleri ve başlamalarıdır. Çünkü genç yaştaki kadınlarda yumurta rezervi daha iyi olmakta ve elde edilen embriyolar daha sağlıklı olmaktadır. Bunların hepsi değerlendirildiğinde tüp bebeğin ne kadar başarılı olduğu rahatlıkla görülebilir.
Tüp bebek tedavisinin başarısı
Tüp bebekte başarı sağlanması bazen uzun bir süre sabırlı olmaktan geçebilir. Fakat tedavinin uygulanması sırasında elde edilen sonuç sadece 15 gün içinde alınabiliyor. Burada başarının belirlenmesinde ve yapılan denemelerde başarı elde edilmesine etki edecek sabırlı yaklaşımdır.
Bu tedavide başarı oranı yaşla direkt bağlantılıdır. Yaşı 30 un altında olan kadınlarda % 60 seviyelerinde olan başarı, 35 yaşına gelen kadınlarda % 40, 40 yaşından itibaren ise % 15 kadardır. Bu belirlemeler tüp bebek tedavisini ilk defa yapanlar için geçerlidir. Tüp bebek enemelerinin sayısı arttıkça başarı oranlarında yükselme görülmektedir. 4 defa tüp bebek tedavisi uygulanmış çiftlerde bu oran % 90 lara kadar çıkabilir. Yani ilk siklusta % 50 olarak kabul edilen başarı, yıl içinde 4 siklusta yapıldığında yükselmektedir. Doğal yollarla bir ayda % 25 olan gebelik elde etme oranı, tüp bebek tedavisiyle % 50 seviyelerine çıkarılmaktadır. Sabırlı davranılması sonucun başarısına direkt olarak etki ediyor.
Tüp bebek tedavisi yapılan çiftlerde stresin azaltılması başarı oranını arttırır mı?
Kadınlarda doğal yollarda olduğu gibi yumurtlamayı ve gebe kalmayı etkileyebilen unsurların içinde stres bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde başarının etkilendiği ve kadının gebe kalmasını sağlayan etken stres altında olmamasıdır. Çiftlerde uyumsuzluk olması ve aile baskısının olması kadının stresli olmasına neden olabilir. Tedavi sırasında yapılacak uygulamalar hakkında çiftlerin bilgilendirilmesi, stresin ortadan kalkmasını sağladığı gibi, başarının arttırılmasına yardımcı olur. Bu yüzden hasta ve doktor arasındaki iletişimin iyi kurulması gerekir. bknz: http://www.serdarkoc.net/tup-bebekte-moral-faktoru
Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını yükselten uygulamalar
· Tedavi sırasında çiftler birbirlerine karşı anlayışlı olmalı, tüm kararlarda uyum sağlamalıdır
· Kadının stresini azaltacak meditasyon ve yoga gibi yöntemler tercih edilmelidir
· Ayrıca stresi yenmek için psikolog desteği alınmalıdır
· Hafif egzersizler yapılmalı, kafein ve nikotin içeren her şeyden uzak kalınmalıdır
· Tüp bebek tedavisiyle ilgili tüm bilgiler doktordan öğrenilmelidir. Çevreden edinilen bilgilerle hareket etmek sadece stresin artmasına neden olur
· Stresi yenmek için akupunktur yöntemi de tercih edilebilir. Bu yöntem özellikle son yıllarda tüp bebek tedavisinin başarısının artmasına neden olmuştur.
· Aile üyelerinden destek alınması, çiftlerin maddi ve manevi olarak tüp bebek tedavisine hazırlıklı olması gerekir.
Çiftlerin hayallerini süsleyen bebek özlemini tüp bebek tedavisiyle elde etmeyi istemeleri oldukça doğaldır. Ancak tedavinin başarılı olmasında, başarı oranının belirlenmesinde eşlerde üzerlerine düşeni yerine getirmelidir. Tıbbın giderek ilerlemesi, tüp bebek alanında da olumlu gelişmelere neden olmuştur. Ancak tıbbın bile hala gebeliğin oluşması hakkında açıklayamadığı noktalar bulunmaktadır. Bu nedenle çiftlerin tüp bebek tedavisine inanması, bu tedaviye hazırlıklı olması ve kendileri de gereken çabayı göstermesi başarıyı etkileyecektir. Bu yolla gebelik elde etmeyi düşünen çiftlerin mutlaka gecikmeden tedaviye başlaması gerekir.
Tüp bebek tedavisinde yumurtaların kalitesi arttırıldığında, başarı oranı etkilenir mi?
Kadınların yumurta hücresinin kaliteli olması, tüp bebek tedavisinde elde edilen başarıyı etkilemektedir. Bu nedenle tedaviden önce yumurta kalitesi değerlendirilir. Bu yumurtanın görünümünü ve döllenme yeteneğini etkileyen bir unsurdur. Fakat bunun için güvenilir bir yöntem bulunmamaktadır. Kadının rahmine transfer edilen embriyonun burada tutunmasının kadındaki hormon seviyelerinin ve yaşının etkisi vardır. Kadının yumurta kalitesi her ay farklılık gösterebilir. Bunlar genetik etkenlerden, stresten, kullanılan ilaçlardan ya da cerrahi operasyonlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde kadının gebe kalmasının sağlanması yani başarının arttırılması için, doktorun önerilerine uyulmalıdır. Kullanılan ilaçlara dikkat edilmeli, toksik etki oluşturacak beslenmeden uzak kalınmalı, alkol ve sigara kullanılmamalı ve aşırı kilolardan kurtulmak için önceden bazı uygulamalar yapılmalıdır.
Kaynak: http://www.serdarkoc.net