Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Ankara Centrum Tüp bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisi, bir sene boyunca düzenli ve korunmadan cinsel ilişkide bulunmasına rağmen bebek sahibi olamayan ve kısırlık tanısı konmuş adaylara uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir. Kısırlık, herhangi bir hastalık gibi algılanmalıdır. Bu şekilde kısırlığın da bir hastalık olduğu ve tedavi edilmesi gerektiğini anlamak kolaylaşır. Çocuk sahibi olmama sorunu için birçok alternatif yöntem vardır. Bu yöntemler kısırlığa yol açan faktörlere göre değişebilmekle beraber, başarıya ulaşma şansı da gene hastalara göre değişmektedir. Tüp bebek tedavi yöntemi, diğer alternatiflerden çok farklı olarak belirli aşamalardan meydana gelir. Tüp bebek tedavisine başlayacak olan adaylarda çeşitli şartların birlikte bulunması gerekir.  Bu şartlar da aşağıda sıralanmıştır.

 Tüp bebek tedavisine başlayacak olan adaylarda aranan aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

*Anne adayının tüplerin kapalı olması durumunda tüp bebek tedavi yöntemi uygulanabilir.

*Enfeksiyon ya da dış gebelik neticesi tüpleri alınmış olan anne adaylarına da tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

*Tüpler açık olsa dahi karın bölgesinden cerrahi bir operasyon geçirmiş anne adayları, endemetriozis ve enfeksiyon sebebiyle karın içi yapışıklıkları oluşmuş ve tüpler ve yumurtalar arasında fonksiyon bozukluğu gelişmiş kişiler, tüp bebek tedavisine başvurabilir.

*Endometrioma, yumurtalık kisti ve kanseri gibi sorunlar dolayısı ile yumurtalık  işlevlerinin azalmasına sebep olmuş operasyonlar geçirmiş kişiler tüp bebek için uygundur.

*Polikistik over sendromu olan anne adayları ve yumurta kalitesi ve sayısı yaşının ilerlemesi sebebiyle düşmüş kişiler tüp bebek için uygundur.

*Sebebi açıklanamayan kısırlık durumlarında da tüp bebek tedavisine başvurulur. Bu gibi vakalarda ilk olarak aşılama yöntemine başvurulur. Şayet başarılı olunamaz ise tüp bebek tedavisi denenir.

*Çiftin cinsle ilişkide bulunmasını engelleyen kadınlarda vaginimus, erkeklerde ise boşalma ile ilgili sorunlar varsa, tüp bebek tedavi yöntemine başlanabilir.

*Semen analizi neticesi hiç sperm saptanamayan erkeklerde de bebek sahibi olma şansı tüp bebek ile yakalanabilir. Bu durum, azospermi şeklinde ifade edilir. Baba adayının testislerinden cerrahi müdahaleler ile sperm elde edilirse, tüp bebek tedavisi uygulanabilir. 

*Testis tümörü sebebiyle operasyon yaşamış erkek hastalara da tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

*Kanser dolayısıyla ile kemoterapi ve radyoterapi görmüş kişiler, tedaviye başlamadan önce spermlerini dondurabilir. Kanser tedavisi ardından, tüp bebek yöntemi ile bu spermler kullanılabilir. Hastaya, kanser tedavisi öncesi bu durum açıklanmalıdır.

*Bazı erkeklerde inmemiş testis gibi sorunlarda cerrahi müdahaleler ile sperm alınarak tüp bebek tedavisine başlanabilir.

*Sperm kanalları doğuştan bozuk olan ya da iltihabi bir durum ya da ameliyat sebebiyle meydana gelen sperm kanalları sorunları yaşayan kişilere de tüp bebek uygulanabilir.

*Başka hiçbir tedavi yöntemine yanıt vermeyen adaylarda tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

*Bağışıklık sistemi ile alakalı problemleri olan adaylar da tüp bebek tedavisine başvurabilir.

*Genetik problemleri olan adaylara da tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Kaynak : http://www.centrumtupbebek.com/tup-bebek-nedir-nasil-uygulanir-kimlere-uygundur.html 

Manşetler

DUYURU-4