Türkiye'de, ''tüp bebek'' yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyenlerin başvuracağı merkezlerin önemli bölümü büyükşehirlerde bulunuyor.
Edinilen bilgiye göre, Türkiye genelinde Aralık 2007 sonu itibariyle ruhsatlı 91 üremeye yardımcı tedavi merkezi bulunuyor. Bunlardan 19'u Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde, 72'si özel hastane ve merkezlerde yer alıyor.
Sağlık Bakanlığından ruhsatlı her iki merkezden biri 3 büyük kentte bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunan toplam 56 merkezin 13'ünü devlet ve üniversite hastaneleri, 43'ünü ise özel hastaneler ile merkezler oluşturuyor.
Türkiye genelinde toplam 22 ilde üremeye yardımcı tedavi merkezi hizmet verirken, 59 ilde ise bu konuda hizmet veren hiç merkez yok. Marmara Bölgesi'nde 42, Ege Bölgesinde 8, İç Anadolu'da 22, Karadeniz Bölgesinde 2, Akdeniz Bölgesinde 9, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise toplam 8 merkez mevcut. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplam 10 merkez bulunurken, yurdun diğer bölgelerinde ise 81 merkez yer alıyor.
Marmara Bölgesi'nde 28'i özel 6'sı kamu toplam 34 merkezle İstanbul başı çekerken, onu 6 özel merkezle Bursa, 1 Kocaeli ve 1 Sakarya illeri takip ediyor.
Ege Bölgesi'nde İzmir'de 1'i kamu 5'i özel, Afyonkarahisar ve Denizli illerinde de birer tane üremeye yardımcı merkezler bulunuyor.
İç Anadolu Bölgesi'nde ise 6'sı kamu 10'u özel toplam 16 tane merkezle Ankara ilk sırada yer alıyor. Ankara'yı, 1'i kamu 1'i özel merkezlerle Konya ve Kayseri illeri izliyor. Bölgede Eskişehir'de de 1 tane merkez kamu hastanesinde hizmet veriyor.
Karadeniz Bölgesi'nde Samsun ve Trabzon'da 1'er üremeye yardımcı merkez bulunuyor.
Akdeniz Bölgesi'nde 2'si kamu 3'ü özel toplam 5 merkezle Adana başı çekerken, Adana'yı 1'i kamu 2'si özel merkezle Antalya takip ediyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Elazığ, Malatya ve Erzurum illerinde 1'er özel merkez hizmet verirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de Diyarbakır ve Gaziantep illerinde 2'şer tane, Şanlıurfa'da da 1 tane özel üremeye yardımcı merkez bulunuyor.
-''MERKEZLERİN SAYISI ŞU AN İÇİN YETERLİ''-
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının Haziran 2007'de SSK'lı hastaların da Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular gibi tüp bebek uygulamasından yararlanabilmesinin önünün açılmasıyla, tüp bebek için hastanelere ve özel tüp bebek merkezlerine çok sayıda başvuru yapıldığını söyledi.
Türkiye'deki üremeye yardımcı merkezlerin sayısının, şu an için ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu belirten Tıraş, ''Şu an yeterli denilebilir ancak hasta sayısı arttıkça sıkıntı yaşanmaya başlanacaktır'' dedi.
Tıraş, tüp bebek uygulamasının çok hassas ve gelişmiş cihazların yardımıyla, bu konuda uzmanlaşmış sağlık personeli tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. Ülkenin her yerinde bu sektöre hizmet verebilecek özel yetişmiş personelin bulunmasının mümkün olmadığını belirten Tıraş, ''Bölgeler arasındaki merkezlerin dağılımındaki dengesizliğin ana nedeni, yetişmiş elaman, fiziki şartlar ve ekipman eksikliğinden kaynaklanıyor'' diye konuştu.
Prof. Dr. Bülent Tıraş, nüfusun yoğun olduğu her ilde tüp bebek merkezinin açılmasının doğru olmadığını, ''uydu merkezler'' ile sıkıntının çözümlenebileceğini belirtti.