Tunceli'de organik nohut hasadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yüzde 70 hibe desteğiyle Hozat ilçesindeki 170 dekar alanda ekimi yapılan organik nohudun hasadına başlandı


Tunceli'nin Hozat ilçesinde, üreticilerin organik tarıma yönlendirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle ekimi yapılan organik nohudun hasadına başlandı.

Çiftçiler aldıkları desteklerle Hozat ilçesine bağlı Altınçevre köyünde ektikleri mahsulün ilk hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Çiftçileri bahçelerinde ziyaret eden İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki çiftçilerin organik tarımla yeni tanışmaya başladığını söyledi.

Bu yılki mahsulün iyi olduğunu ifade eden Çam, "Bundan sonraki süreçte bu çiftçilerimizin sayısını ziyadesiyle artıracağız ve neticesinde de bu bölgeyi ekonomik olarak kalkınmış bir yer haline getireceğiz." dedi.

Çam, ülkenin gelişmişlik seviyesinin üst düzeye çıkarılması için tarıma daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da organik nohut ekimini Bakanlığın "Organik Tarımı Geliştirme Projesi" kapsamında yaptıklarını kaydetti.

Hozat ilçesinde 170 dekarlık alanda yüzde 70 hibe tohum ile sertifakasyon ücreti desteği vererek projeye başladıklarını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"Bu ilk demonstrasyon projesi, dolayısıyla biz verimi en yüksek tohumu seçtik. Bu tohumu Erzurum Araştırma Enstitüsü teklif etti. Hasat sonrasında bu tohumun artılarına eksilerine bakacağız. Belki de ilimize en uygun tohum olmayabilir. O zaman en uygun tohum çeşidini araştıracağız. Amacımız ilde organik tarımı ve özellikle Hozat ilçemizde organik nohut üretimini artırmak. Şu anda beş üreticiyle başladık. Seneye 20-30 üreticiyle ekim yapacağız. Organik tarım bölgesi ilan edildiğimiz zaman 100 üreticimizle biz bu projelerimizi yapmaya çalışacağız."


- "Tunceli terörle değil organik tarımla öne çıksın"


Tunceli'nin organik tarımda önemli bir merkeze dönüşebileceğini kaydeden Kaya, şunları söyledi:

"Üreticilere 'Yüzde 70'ini biz verelim, yüzde 30'unu siz verin' diyoruz. 10 bin liranın 7 bin lirasını biz veriyoruz, 3 bin lirasını üreticimiz veriyor ve biz sadece destek verip üreticimize 'Tamam siz yapın' demiyoruz. Teknik destek olarak hasadın bitimine kadar yanında olacağız. Bu sertifikasyon çalışması 3 yıl sürecek ve biz 3 yıl boyunca zaten takibini yapıp, üreticimizin yanında olacağız. Her türlü maddi ve manevi destekte bulunacağız. Artık ilimizi terörle değil organik tarımıyla, ürünleriyle, turizmiyle ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Hepimizin bu konuda çalışması, elini taşın altına koyması gerekiyor. "

Konuşmaların ardından Kaymakam Çam, İlçe Belediye Başkanı Celaleddin Polat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kaya ve üreticiler ilk nohut hasadını gerçekleştirdi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ