Tüketici artık ne yediğini bilecek

Tarım Bakanlığı hazırladığı 2 ayrı yönetmelikle gıda etiketlerine çeki düzen veriyor. Gıda etiketlerinde tüm bilgiler zorunlu hale geliyor


Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi amacıyla gıda etiketlerine çekidüzen veriliyor. Lokanta, restoran ve kafe gibi toplu gıda tüketim yerlerinde tüketiciler ne yediklerini tam olarak bilecek. Adı ve içeriğinde bulunması durumunda alerjen maddelerin belirtilmesi zorunlu hale getirilirken, ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol ve/veya domuz ürünlerinden elde edilen madde bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler bilgilendirilecek.

YAZI TAHTASI ZORUNLULUĞU

Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla sunulacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından etiketleme yönetmeliği 'Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği' ve 'Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği' adı altında ikiye ayrılarak yeniden düzenlendi. Hazırlıkları tamamlanan yeni mevzuat, gıda işletmecilerinin sorumluluklarını yeniden tanımlarken, tüketicilere de güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda yeni imkanlar sunuyor. Gıdalardaki etiketlendirmeyle ilgili olarak yönetmeliğin kısa süre içerisinde yayınlanacağı belirtiliyor. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Gıdaların etiketinde enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alırken, hazır ambalajlı bütün gıdalarda beslenme yönünden etiketleme zorunlu hale gelecek. Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gram veya 100 ml'sinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve tuz) miktarının yer alması da zorunlu olacak.

HİLELİ ÜRÜN SATANA 5 KAT CEZA

İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit veya tağşiş yapan firma veya kişilere verilen cezaları ağırlaştırmak için yasal değişiklik yapacak. Değişiklikle, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmelerine 20 bin TL idari para cezası verilecek. Gıda işletmesinin bir yıl içerisinde aynı veya farklı ürünlerde taklit-tağşiş yapması durumunda idari para cezası 5 kat fazla uygulanırken, işletmenin faaliyetleri de 3 ay süreyle durdurulacak. 1 yıl içerisinde 3 kez taklit ve tağşiş yapılırsa, para cezası 10 kata çıkarken, faaliyet durdurma ise 6 ay olacak. İnsan sağlığını ve hayatını tehlikeye düşüren gıdalar imha edilecek. Bunun yanı sıra bu ürünleri üretenlere 100 bin TL para cezası verilecek. Ürünlerin partisinden elde edilen gelir Hazine'ye irat kaydedilecek. Tarım Bakanlığı verilerine göre gıda denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda 2016 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 661 bin denetim gerçekleştirildi. Bakanlık bunun yanı sıra '174 Alo Gıda' hattına gelen her türlü ihbarı da değerlendirdi. 2016 Ekim ayı itibariyle toplam 147 bin 731 arama yapıldı. Uygulanan cezai işlem sayısı ise 2 bin 699 oldu.
 

Ercan BAYSAL

 

Manşetler

DUYURU-4