TÜED Genel Başkanı Ergün, yaşlılar için yüksek standartlarda bakım modeli istedi:

"Hastanelerden randevu alamayan yaşlılarımıza öncelik tanınmalı, evde bakım hizmetleri artırılmalı, yaşlılarımızdan alınan sağlık katkı payları kaldırılmalı, emekli geliri olsa da yaşlılarımız sosyal yardımlarla desteklenmeli"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "Bugüne kadar yaşlısına sahip çıkan ülkemiz, geleceğe de bugünden hazırlanmalı. Bu kapsamda öncelikle sosyal devlet anlayışı içerisinde yüksek standartlarda bir yaşlı bakım modeli bir an önce yürürlüğe koyulmalıdır." dedi.

Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) yaşlı sağlığı konusunda bilincin artırılmasına, yaşlıların sağlık ve sosyal açıdan yaşam standartlarının yükseltilmesine dikkati çekmek için 1990'da 1 Ekim'i Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlediğini hatırlattı.

Dünyada, genel kabulün 65 ve üzeri yaştaki bireylerin "yaşlı" olarak tanımladığını belirten Ergün, Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden birinin 65 yaş üstü olduğunu vurguladı.

Türkiye'de doğurganlık oranın hızla düştüğüne ve nüfusun çok hızlı yaşlandığına dikkati çeken Ergün, "Ülkemizde gelecek 60 yılda her 4 kişiden birinin 65 yaş ve üzeri olması bekleniyor." dedi.

- "Yaşlılık Şurası'nın kararları yürürlüğe konulmalı"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ilgili kurumların, nüfusun hızla yaşlandığını göz önünde bulundurarak yeni, kapsayıcısı ve geleceğe dönük politikalar belirlemesi gerektiğini dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

"Türkiye, anayasasında yaşlılar için pozitif ayrımcılığa yer veren bir ülkedir. Bugüne kadar yaşlısına sahip çıkan ülkemiz, geleceğe de bugünden hazırlanmalı. Bu kapsamda, öncelikle sosyal devlet anlayışı içerisinde yüksek standartlarda bir yaşlı bakım modeli bir an önce yürürlüğe koyulmalıdır. Bunun yanında, hastanelerden randevu alamayan yaşlılarımıza öncelik tanınmalı, evde bakım hizmetleri artırılmalıdır. Yaşlılarımızdan alınan sağlık katkı payları kaldırılmalı, emekli geliri olsa da yaşlılarımız sosyal yardımlarla desteklenmelidir."

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını takdirle karşıladıklarını ifade eden Ergün, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 2019'da düzenlenen 1. Yaşlılık Şurası'nda alınan kararların ve Kalkınma Planı'ndaki Yaşlanma Özel İhtisas Komisyonu tespitlerinin yürürlüğe konulmasını istedi.

Manşetler