TTB: Aile hekimliği sistemi kurulmamıştır

Türk Tabipleri Birliği, aile hekimliğinin, Türkiye genelinde 70'i aşkın ilde 4-4,5 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, bir sistem olarak kurulamadığını bildirdi.

Tespit, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu’na ait. Bilaloğlu, aile hekimliği sisteminin 2004 yılında çıkarılan 5258 Sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun ile ilk defa ''pilot uygulama'' olarak 2005 yılında Düzce'de başladığını belirtti.

Halen bu ''pilot yasa''ya dayanan uygulamanın 10-15 gün içerisinde Türkiye'nin 81 iline yayılmış olacağına işaret eden Bilaloğlu, şunları söyledi:

''Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilkle karşı karşıyayız. 70 küsur ile ulaşmış ve oralarda uygulanan bir uygulamanın yasal mevzuatı, pilot bir yasa. Gönül ister ki bir sene sonra bu pilot yere inse de ne olduğunu bir sene sonra konuşsak. İçerisinde farklı uygulama modellerinin olduğu bir sistemle karşı karşıyayız. Ama kesin olan iki şey var. Türkiye'nin 70 küsur ilinde, 4-4,5 yıllık bir öyküye sahip olmasına rağmen, Sağlıkta Dönüşüm Programında söylenen Aile Hekimliği Sistemi kurulmamıştır. Çünkü o sistem bir sevk sistemi içeriyor. Bu çağdaş bir sağlık örgütlenmesinin temel öğesidir. Henüz böyle bir şey kurulmuş durumda değil. 2009 yılında dört ilde sevk sistemini başlattılar. İki ay içerisinde bu dört ilde bir ayaklanma hali yaşandı. Bu dört ilde sevk sistemi ertelendi. 'Hemen gözden geçirip, tüm Türkiye'de uygulamaya geçeceğiz' dediler. 10 gün sonra tüm Türkiye'de sevk sisteminin kurulmasını ertelediler.''

Bilaloğlu, sevk sisteminin, çağdaş bir sağlık sistemi ve örgütlenmesinin olmazsa olmazlardan olduğunu savunarak, Türkiye'nin daha iyi bir sağlık hizmetini, hem birinci hem ikinci hem de üçüncü basamakta verebilecek bilgi birikimi ve kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

AFYONKARAHİSARDAKİ KATARAKT AMELİYATLARI BİR ÖRNEK

Bilaloğlu, Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatından sonra görme kaybı yaşamasıyla ilgili olarak da herkesin çok üzgün olduğunu ve açıklama yapmamak için kendilerini zor tuttuklarını söyledi.

Söz konusu tıp merkezi hakkında ilgili Tabip Odası'nın 9 Kasımda soruşturma süreci başlattığını ifade eden Bilaloğlu, şöyle konuştu:

''Oradaki bir hekim arkadaşı ya da tıp merkezini kafadan suçlayamam. Ama biz biliyoruz ki Türkiye'de, sağlık hizmetleri piyasalaştırıldığı için araçlar vızır vızır köylerde dolanıyor. 'Atlayın, atlayın sizi muayene olmaya götürüyoruz' diyorlar. Bunları biliyoruz. Piyasalaştırma demek bu. Dün Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı çıkmış, 'Herhangi bir insan size ücretsiz hizmet veriyoruz derse, aldanmayın' demiş. Çok doğru. Sağlık Bakanı derse de aldanmayın. Yok böyle bir şey.''

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ