TSE: Oyuncak ve tıbbi malzemede 'CE' işaretine 'dikkat' dedi

Çin, 'Chinese Export' (Çin İhracatı) anlamına gelen CE işaretiyle ilgili davayı kazandı. TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, özellikle sahte 'CE' işaretli oyuncak ve tıbbi malzemeye karşı uyardı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), piyasada bulunan sahte CE işaretli oyuncak ve tıbbi malzemelere karşı halkı uyardı. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacigil, Çin’in CE işaretini bastığı ve bu konuda davayı kazandığını belirterek, “Chinese Export (Çin İhracatı) anlamına gelen CE işaretli ürünler piyasada ve tüketicinin bunları ayırma şansı yok. Ama özellikle oyuncak ve tıbbi malzemelerde bu sorun daha sık görülüyor” dedi. TSE’nin 56. Kuruluş yıl dönümü ve 14 Ekim Dünya Standardlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükhelvacıgil, Avrupa pazarında serbest dolaşım sağlayan ve ürünlerin güvenli olduğunu ifade eden ‘CE’ damgasının Çin tarafından taklit edildiğini anlattı.

Büyükhelvacıgil, “Çin ‘Chinese Export’u da ‘CE’ damgası şeklinde veriyor ve insanları aldatıyor. Bu da yetmez gibi Çin Avrupa mahkemelerinde bu konu hakkında açtığı davayı kazanarak hala bu uygulamasına devam ediyor. Burada bir sahtecilik söz konusu” diye konuştu.

‘TSE’ye de bakın’

Ailelere çocuklara alınan oyuncaklar konusunda uyarıda bulunan Büyükhelvacıgil, sahte CE damgasının birçok üründe bulunduğunu ancak ağırlıkla oyuncaklar ve tıbbi malzemeler üzerinde yer aldığını ifade etti. Büyühelvacıgil, “TSE Türkiye’nin oyuncaklar kapsamında, AB tarafından onaylanmış ilk ve tek kuruluşu. Oyuncak laboratuvarımız, oyuncaklar üzerinde her türlü uygunluğu test ediyor. Oyuncaklarda bu nedenle CE işaretinin yanında mutlaka TSE belgesi de aranmalı” dedi.

Sağlık malzemeleri başta olmak üzere bir çok üründe CE işaretinin sanki dünyanın en önemli kalite markasıymış gibi sunulduğunu kaydeden Helvacıgil, bu durumun da tüketicileri yanılttığını söyledi.

Irak’ta temsilcilik açılacak

TSE’nin diğer çalışmaları hakkında bilgi veren Büyükhelvacıgil, yakın zamanda Irak’ta bir temsilcilik kuracaklarını belirtti.

Büyükhelvacıgil, helal gıda standardları konusunda da bilgi verdi. Müslümanların helal gıda konusunda uluslararası bir standardizasyona ihtiyacı olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, 57 İslam ülkesi arasında ticaretin son derece önemli olduğunu vurguladı. İslam Konferansı Teşkilatı bünyesinde ortak bir standardizasyon sistemi kurulması gerektiğini belirten Büyükhelvacıgil, bu alanda şu an için 10’u aşkın ülkenin katılımıyla bir enstitü kurulduğunu söyledi. Helal gıdada ticaret hacminin 2 trilyon dolara yaklaştığını ifade eden Büyükhelvacıgil, helal gıda standartının ise zorunlu olmayacağını belirtti.

Nethaber

Manşetler