Trafik Kazalarında İlk Yardım Hayat Kurtarır!

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, sürücülere önce “Uykunuzu alarak yola çıkın” uyarısında bulundu. Dr. Akay, Trafik kurallarına uyulması, bol bol mola verilmesi, hızlı araç kullanılmaması, binilen otobüslerin şoförlerinin muhakkak belgeli çalışan old

 

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, sürücülere önce “Uykunuzu alarak yola çıkın” uyarısında bulundu.

Dr. Akay, Trafik kurallarına uyulması, bol bol mola verilmesi, hızlı araç kullanılmaması, binilen otobüslerin şoförlerinin muhakkak belgeli çalışan olduklarının kontrol edilmesi, uykusuz görünüyorsa uyarılması, seyir halindeyken herhangi bir cihazla ilgilenip ilgilenmediğinin takip edilmesi gerekir. Bunlar yolculuğunuzu güvenli kılacaktır.

Trafik kazaları en çok uykusuzluk ve hızdan kaynaklanıyor Trafik kazalarının en önemli sebepleri arasında; uykusuzluk ve yorgunluk, aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı solama ve cep telefonu ile konuşma/mesajlaşma yer alıyor. Herhangi bir kaza ile karşılaşmamak için yola çıkan vatandaşların, aracı kendisi kullanıyorsa kendisinin, otobüse biniyorsa şoförün iyi uyumuş, dinlenmiş ve hafif yemek yemiş olmasına dikkat etmesi gerekir. Ağır yemek vücudu yorarak ağırlığa ve uyuklamaya neden olabilir. Bu şekilde yola çıkmamalı. Ayrıca, uzun yolun yoruculuğundan dolayı sık aralıklarla mola vererek dinlenmek ve uykunun alınması oldukça yararlıdır.

Doğru ilk yardımı öğrenin!

Meydana gelen trafik kazalarındaki ölüm ya da sakatlıkların en önemli sebepleri arasında ise bilinçsiz yapılan ilk yardım yer alıyor. Bir trafik kazası yaşandığı anda yapılacak en doğru hareket, sakin davranarak hemen konunun uzmanlarını aramaktır. Kazaya şahit olanlar genelde ambulans gelene kadar yardımcı olmak adına hemen yaralıya müdahale etmeye kalkışabilirler. Bu noktada yapılacak en önemli şey, gözle görünenin dışında farklı bir yaralanma da olabileceği için bilgisizce müdahale etmemek ve acil sağlık kurumlarını aramaktır.

Acil sağlık ekibi gelene kadar nasıl doğru ilk yardım uygulanabilir?

Aracın yanması gibi bir tehlike yoksa kazazede asla oynatılmamalı, ambulans gelene kadar beklenmelidir. Kazazedenin solunum yollarının (ağız, gırtlak, soluk borusu) açık olması için öncelikle soluk alıp almadığına bakılmalıdır. Eğer yerde yatıyorsa başı geriye yatırılmalı; yana doğru çevrilmelidir. Solunum yollarında herhangi bir sorun olmamasına rağmen soluk alıp vermemesi durumunda gerekli eğitim alınmışsa suni teneffüs yapılmalıdır. Yaralı uyanık tutulmalı ve yalnız bırakılmamalıdır. Kopan bir uzuv varsa, uzuv bir poşete konarak ağzı sıkıca kapatılmalı ve içinde buz bulunan başka bir poşetin içine konulmalıdır. Kolda kırık varsa, bir gazete ya da dergi oluk şekline getirilerek kol içine yerleştirilmeli; ardından bir bezle bağlanarak, yaralının omzuna asılmalıdır. Bacakta kırık varsa yaralı, olduğu pozisyonda tutulmalı; fakat bacağı her iki yandan desteklenmelidir. 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ