Trafik cezası 34,5 kat SGK cezası doğurabilir!

"Trafik cezasının SGK ile ne alakası var?" diyor olabilirsiniz. Ancak bundan sonra çok alakası olacak. Nasıl mı?

Hatırlanacağı üzere 1999 yılı Marmara depremi ile birlikte SGK (o dönemde SSK) âdeta büyük bir silkinti ile uyandı. Keza tam da o deprem senesinde hani emeklilikte yaşa takılanlar mı desem, işsizlik sigortası mı desem, birçok düzenlemeyi kapsayan 4447 no.lu Kanun yürürlüğe konmuştu.

O dönemde Sigorta Müfettişleri “Tavşan kaç tazı tut, oyunu ile kayıt dışı önlenemez" demişti. Daha akılcı tedbirlerle kayıt dışılığın üzerine gidilmesi gerektiğini önerdi. Bunun üzerine söz konusu kanunla kayıt dışılığa yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Akabinde izleyen yıllardan günümüze kadar kayıt dışılığı önleyici birçok yenilikler yapıldı.

Bu yeniliklerin başında diğer kamu kurum ve kuruluşlarının başta personeli olmak üzere her türlü işlemlerinden faydalanarak kayıt dışı istihdamla mücadele etmek gelmektedir. İşte bu tedbirlerden biri de trafik polislerinin düzenledikleri ceza tutanağı. 

TRAFİK CEZASI TUTANAĞI SGK’YA GÖNDERİLECEK 

Ticari araçların trafik cezaları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek sürücünün yüzüne karşı tebliğ edilebilmektedir.

Bu bağlamda kullanım amacı ticari olan araçların;

• Aracın plakası,

• Sürücünün T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı

• Cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe

• Cezanın düzenlendiği birim ve cezanın düzenlendiği tarih

Bilgileri elektronik ortamda SGK’ya  bildirilecektir. SGK da bu bilgiler üzerinden kaçak sigortalıları yakalayacaktır. 

235 TL TRAFİK CEZASI 8118 TL SGK CEZASI DOĞURABİLİR 

Hız sınırını %10-30 gibi aşmanız durumunda  trafik polisi 235 TL ceza yazacaktır. Aynı zamanda bu ceza tutanağındaki bilgiler SGK’ya gönderilecektir.

SGK’da ticari araçtaki şoför sigortasız ise SGK kaydı (giriş bildirgesi) niye yok? Bunun için 4.059,00 TL, o ayki prim belgesinin süresi de geçirilmiş ise o ay için de 4.059,00 TL ceza. Topladığımızda 8118 TL SGK cezası. Bu da örneğimizdeki trafik cezasının 34,5 katını aşıyor.

Ceza bununla da sınırlı değil! Eğer ki SGK, şoförün daha uzun süreli çalıştığına kanaat getirirse her ay için 4.059,00 TL ceza kesebilecektir. Daha bitmedi... Neyse burada bitirelim daha fazla gözünüz korkmasın!

İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi

Manşetler

DUYURU-4