TORBA YASA İLE GELEN İTS DÜZENLEMELERİNDE
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
18 Ocak 2014 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yürürlüğe girmiş olup, bu yeni yasal düzenlemeye ilişkin Yönetmelik çalışması da ilgili kurum tarafından yapılmaktadır.
Yeni düzenlemeye ilişkin yönetmelik değişikliği yayınlanana kadar geçecek süre içinde yasal düzenleme hayata geçmiş olduğundan üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için kurum yetkililerinden aldığımız bilgiye göre İTS bildirimleri ile ilgili aşağıdaki bilgilendirme doğrultusunda İTS bildirimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
1-) Eczanelerimize alınan ve eczanelerimizden verilen bütün ilaçlar (resmi reçete ile veya elden satış ile olsun) İTS’ ye bildirilmek zorundadır. Yoğun ilaç talebi olan nöbetlerimizde verilen ve bildirimi unutulabilen ilaçların, kontrol edilerek en kısa sürede İTS’ ye satışlarının bildirilmesi gerekmektedir. Özetle; eczanelerimizdeki bütün ilaç hareketleri 18 Ocak 2014 tarihi itibariyle İTS’ye kesinlikle bildirilmek zorundadır .
2-) Kanunda geçen takas kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen şekli ile uygulanacak olup, takasın karşılığı fatura kesme, para ödeme vb. ticari faaliyet olarak değil, 18 Ocak 2014 tarihi itibariyle ilacın aynı veya değerindeki bir ilaçla takası olarak değerlendirilecektir.
Yani eczaneler arası takas işlemi ilaç karşılığı ilaç şeklinde olacaktır. Yeni düzenlemeyle eczanelerin, başka bir eczaneye veya kuruma, ya da hastaneye toptan ilaç faturası kesmesi yasaklanmıştır. Sadece eczaneler arasında ilaç karşılığı ilaç takası İTS’ye bildirilerek yapılabilmektedir.
3-) İTS ile ilgili söz konusu kanun yayınlanmış olup, Kurum tarafından yönetmelik çalışması başlamıştır. Bildiğiniz üzere kanunlar esas kuralları koyar, yönetmelik kanunun işleme şeklini belirler. Bu konuda eczacı ve hasta mağduriyetini önlemek için TEİS olarak gerekli girişimler yapılacaktır.
4-) Kurum tarafından “renkli reçete portalı” çalışması başlamış olup, ilk etapta kırmızı, yeşil reçetelerin Sağlık Müdürlüklerine kağıt ortamında bildirilmesi, götürülmesi işleminin kaldırılması yıl içinde uygulamaya geçecek şekilde planlanmaktadır. Bu sayede renkli reçetelerin her ay Sağlık Müdürlüklerine götürülmesi gerekmeyecektir.Yetkililer tarafından bu çalışmanın ikinci etabı mor, turuncu ve kontrole tabii ilaçlar olacağı bilgisi verilmiştir.
TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası )