Tiroid nodül tedavisinde yeni çözüm: "Radyofrekans (RF) Ablasyonu"

RFA, açılımı Radyofrekans Ablasyon olan bu tedavi yönteminde, radyofrekans dalgaları ile hücre ölümü sağlanmaktadır.

Radyofrekans ablasyon tedavisi bir nevi ameliyatsız guatr olarakta bilinmekte olup, elektrot olarak adlandırılan ince iğnenin nodül içerisine yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu yöntemde amaç, nodül içerisine gönderilen radyofrekans dalgaları o nodülün harap olmasını sağlamaktadır.

Tiroid radyofrekans tedavisi ülkemizde ilk olarak 2012 yılında sorunsuz olarak uygulanmıştır. Türkiye’de nüfusun % 30-40’ında tiroid nodülü görülür. Tiroid nodülleri iyi huylu, kötü huylu ve şüpheli nodüller olmak üzere üçe ayrılır. Kötü huylu ve şüpheli nodüllerde ilk müdahale cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Fakat iyi huylu nodül olduğu halde gelişmesinden şüphe duyulan nodüller tiroid rf ablasyonu yöntemi ile tedavi edilmesi gerekir. Yani hastalar anestezi almadan veya herhangi bir cerrahi girişime gerek duymadan ve hastanede yatmadan tedavilerini olabilecek. Özellikle iyi huylu tümörü olanlar ameliyat konusunda kararsız kalabiliyorlar. Diğer taraftan 15 – 25 yaş grubu gençlerin sahip olduğu nodüllerde sürpriz sonuçlar çıkma ihtimali olduğundan bu uygulama önerilmiyor.

Sonuç olarak, Ablasyon tedavisinde başarı oranı, hedeflenen çarpıntının türüne göre %70-98 arasında değişmektedir. Başarılı bir sonuç için çarpıntı tipinin yanı sıra tedavi işleminin yapıldığı laboratuvarın ve ekibin tecrübesi ile kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin Prof. Dr. Cem Yücel’in sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: http://www.drcemyucel.com 

Manşetler

DUYURU-4