Tiroid hormon düzeyindeki dengesizlik diğer organları da etkiliyor

Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Akcan, tiroid bezi fonksiyonlarının genel vücut sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Akcan, "Çünkü tiroid hormon düzeyindeki dengesizlik, diğer organ ve sistemlerin çalışmasını da olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

Tiroid kanserlerinin ilk 6 kanser türü arasında olduğunu aktaran Doç. Dr. Alper Akcan, "Tiroid kanseri son yıllarda önemli bir artış göstermiş ve en sık görülen ilk 6 kanser türü arasında yerini almıştır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak radyasyona maruz kalmak, stresli yaşam koşulları ve kanserojenlerin yaşamın içinde belirgin bir şekilde yer alması, tiroid kanseri sıklığını da önemli ölçüde artırmaktadır. Tiroid kanserinin temel tedavisi tiroid bezini tamamen almaktır. Tiroidin iyi ve kötü huylu hastalıkları cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Tiroid kanserlerinin erken evrede yakalanması ile cerrahi ve sonrasında uygulanan tedaviler sonrası, hastanın kanserden kurtulma oranı son derece yüksektir." bilgilerini verdi.

Doç. Dr. Alper Akcan, anne adaylarının gebelik öncesi tiroid fonksiyonlarına baktırmasını isteyerek, "Hipotiroidi yani trioid bezinin yeterli hormon üretememesine yol açan 'Haşimato Tiroidi' başta olmak üzere 'tiroidit' olarak adlandırılan bir grup hastalıkta temel tedavi, düzenli ilaç kullanımı ile hastanın takip edilmesidir. Çünkü tiroid bezi yeteri kadar çalışmayan hastalara, tiroid bezi tarafından üretilmeyen 'tiroid hormonu', dışarıdan hap şeklinde verilmektedir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastaların ise gebelik öncesi mutlaka tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir. Tiroid hormonu eksikliği anne karnındaki bebeğin zeka ve fiziki gelişimini olumsuz etkilemektedir." şeklinde konuştu.

İYOT EKSİKLİĞİNE DİKKAT

Doç. Dr. Alper Akcan, iyi huylu tiroid bezi hastalıklarında beslenmenin de önemli yer tuttuğunu belirterek, "Özellikle iyot eksikliği tiroid hastalıklarının altında yatan önemli nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra gıdalarla birlikte alınan kanserojenler, tiroid hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Tiroid kanserinin doğru bir şekilde teşhisi için aile öyküsünün yanı sıra hastanın şikayetlerinin belirlenmesi de çok önemlidir. Bunun yanında, ultrason ve sintigrafi de kesin tanının konulmasında kullanılan son derece güvenli yöntemlerdir. Efor sarf edilmediği halde çarpıntı, ellerde titreme ve aşırı terlemenin yanı sıra; depresyon ve panik atak gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin mutlaka doktora başvurarak, düzenli takiplerini yaptırmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

Manşetler