Alman "Dental-Material Gmbh" (DMG) firması, Berlin Charite hastanesi ve Kiel kentindeki Christian-Albrechts üniversite hastanesi bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir yöntemle, dişlere hasar vermeden çürük dişler tedavi edilecek.
Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in himayesinde başlatılan ve Deutsche Bank ile "Fikirler ülkesi Almanya" adlı girişim tarafından yürütülen yaratıcı projeleri ödüllendirmeyi amaçlayan "Fikirler ülkesinde 365 yer" adlı proje yarışmasını, ağrısız ve iğnesiz diş çürüğünü tedavi etme yöntemini geliştiren DMG firması kazandı.
Hamburg Ticaret Odasında düzenlenen ödül töreninde, yarışmanın ödülü DMG Müdürü Susanne Stegen'e verildi.
Yeni tedavi yöntemini bulan Christian-Albrechts üniversite hastanesi diş kliniğinde görev yapan araştırmacı doktor Hendrik Meyer-Lückel ile araştırmacı doktor Sebastian Paris, yaptıkları açıklamalarda, erken teşhisle diş çürüklerinin "Icon" yöntemiyle giderilebilmesinin mümkün olduğunu belirtti.
"Icon" yönteminin gelişmesine katkıda bulunan ve 2003 yılında "çürük riski teşhisi" alanında ödüle layık görülen Türk diş doktoru Ertan Erdoğan ile doktor Susanne Effenberger de, yaklaşık bir yıldır kendi kliniklerinde uyguladıkları yeni yöntemle çok olumlu neticeler aldıklarını söyledi.
Erdoğan, "Bu yöntem, bence diş tedavisinde devrim niteliği taşımaktadır. Hastalar dişlerinin çekilmesinden ve diş hekimlerinden çok korkmaktadır. DMG görevlileri bu yöntemi bir yıl önce bana anlattıklarında, kafamda bazı soru işaretleri vardı. Ancak bir yıldan bu yana bu yöntemi kendi hastalarıma uyguluyorum ve çok iyi netice alıyorum" ifadesini kullandı.
"Caries infiltration" (çürüğe nüfuz) yöntemiyle, sağlam diş dokusuna zarar vermeden çürük tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden Erdoğan, çürük dişlerin kesilmeden ya da çekilmeden tedavi edildiğini ve "Icon" adı verilen reçine materyalden oluşan sıvının çürük dişin içine dökülerek ışıkla sertleştirildiğini anlattı.
Erdoğan, "İlk başta dişin üzerine asit dökülür. Ön tedavisi yapılır ve diş kurutulur. Kurutulduktan sonra enfiltrasyon malzemesi dökülür. Dökülen bu sıvı 40 saniye süreyle ultra viyole (UVC) ışınıyla sertleştirilir. Bu yöntem için anestezi ve diş kesme gereksizdir" dedi.
Yöntemin Türkiye'de ekim ayında düzenlenecek 13. Estetik Diş Akademisi Derneği (EDAD) Kongresinde, ürünü geliştiren Meyer-Lückel tarafından tanıtılacağını ve DMG firmasının Türkiye mümessili Unimed Tıbbi ve Analitik Cihazlar Sanayii ve Ticaret Ltd. tarafından uygulamaya başlanacağını kaydeden Erdoğan, "Türkiye'de de bu metodun başarılı olacağına inanıyorum. Türkiye, diş tedavisi bakımından çok ileri düzeyde. Bu yöntem çok sayıda ülkeden önce Türkiye'de tanıtılmaktadır. Bu da Türkiye'de diş tedavisindeki yüksek kalitenin bir işaretidir" diye konuştu.
Net Gazete