Tıp Fakültesi Hastanesinin Bilgisayar Sistemi Çökertildi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 1993 yılından bu yana kullanılan Hastane Bilgi Sistemi'nin, dün saat 19.20'den itibaren kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Yazılım...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 1993 yılından bu yana kullanılan Hastane Bilgi Sistemi'nin, dün saat 19.20'den itibaren kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Yazılım sisteminin 'Bomba' tabir edilen virüs programıyla çökertildiğini savunan DEÜ Rektörlüğü, daha önce sistemin bakımını üstlenen firma yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Alınan bilgiye göre, DEÜ Hastane Bilgi Sistemi, dün saat 19.20 itibariyle çöktü. Sistemin çökmesiyle sağlık hizmetlerinde aksamalar meydana geldi, tedaviler planlanamadı.

Uzmanlar sorunun giderilmesi için çalışma başlatırken, DEÜ Rektörlüğü, yazılımın bakım çalışmaları için istihdam edilen ve daha sonra kurduğu şirketle işi üstlenen S.A. hakkında suç duyurusunda bulundu.

- ESKİ FİRMA İLE SÖZLEŞME İPTAL EDİLİNCE-

Sistemin bakım ve onarımı amacıyla yapılan ihalelerde rekabet koşullarının oluşturulması amacıyla 2009 yılının Kasım ayından itibaren, 1993 yılında kurulan sistemin yerine yeni bir sistemin kurulması için çalışmalara başlandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'1993 yılından bu yana hastanemizde kullanılan ancak Türkiye'de bilinmeyen yazılımın bakımı, bu konuda istihdam edilen S.A'nın daha sonra kurduğu şirket tarafından yapılmaktaydı. Rekabet ortamın sağlanması amacıyla başlatılan çalışmalar nedeniyle şirket ile yapılan sözleşme 31 Aralık 2009 tarihinde sona erdirildi. Kazanç kaybı oluşacağı endişesiyle bu durumdan rahatsız olan S.A, hastanemizle olan sözleşme süresinin sonunda ve çeşitli tarihlerde sistemin çalışmasını durduracak ve sisteme zarar verecek düzenekleri hastane bilgi sistemine yerleştirmiştir.'

S.A'nın sisteme zarar verme konusundaki amacını, DEÜ Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonunda, dönemin Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve başhekim yardımcılarının katıldığı toplantıda dile getirdiği, bu konuda ses kaydının da olduğu öne sürüldü. Ayrıca sistemi durduracak, verileri rastgele üretilen verilerle değiştirecek düzeneklerin de teknik elemanlarca Mayıs ve Nisan aylarında tespit edildiği kaydedildi. Suç duyurusunda S.A'nın, 'Kamu hizmeti ve halk sağlığı ile ilgili verilen çok önemli bir hizmeti sabote ederek kamu kurumu olan üniversite hastanesinin faaliyetini engelleme suçunu işlediği' öne sürüldü. Diğer yandan Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Metin Manisalı, yaptığı açıklamada, teknik personelin çalışmalarını sürdürdüğünü, sistemin kısmen kullanılabilir hale getirildiğini, kısa sürede sorunun tamamen giderilmesini umduklarını bildirdi.

Haberler.com

Manşetler

DUYURU-4