Tıp dünyasına ses getirecek bir araştırmaya imza atıldı !

Türkiye son 10 yılda sağlık alanında önemli gelişmeler sağlarken bir yandan tıp alanında da ilerleme sağlamaya devam ediyor.

Türkiye son 10 yılda sağlık alanında önemli gelişmeler sağlarken bir yandanda tıp alanında da ilerleme sağlamaya devam ediyor. İlk yüz naklinin Akdeniz üniversitesi tıp fakültesinde gerçekleşmesinden sonra şimdi de kanser alanında ses getirecek bir başarıya imza atıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında ve MITOS Medikal Şirketler A.Ş işbirliğinde geliştirilen Mikrodalga Doku Tanımlama Cihazı (EMALIZ) cerrahi operasyon öncesinde kanserli dokuların tespit edilmesinde kullanılacak, aynı zamanda ameliyat sırasında cerrahi operasyonun sınırlarını belirlemede cerrahlara yol göstermede önemli rol oynayacak.

Biyolojik dokulara sadece dokunarak çok kısa sürede dokunulan kısmın ne yapıda olduğunu tespit eden cihaz, bu tespiti mikrodalga frekanslarda dokuya ilişkin dielektrik katsayı ve iletkenliği yüksek doğrulukla ölçerek yapacak.

Meme ve Beyin Tümörleri Tespiti

Dünyada ilk olma özelliği taşıyan Emaliz cihazı, İTÜ öğretim üyesi Prof.Dr. İbrahim Akduman başkanlığında oluşturulan ekip tarafından tasarlandı. Ekipte cerrahların yanı sıra elektronik, bilgisayar, yazılım, mekatronik ve malzeme mühendisliği gibi farklı disiplinlerden araştırmacılar yer aldı. 2 adet prototipi üretilen cihazın klinik testleri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülüyor. Şu an sadece meme ve beyin tümörleri tespitinde uygulama testleri gerçekleştirilen cihazın diğer dokulardaki testlerine 2014 yılı içerisinde başlanması planlanıyor.

Kanserli Doku Anında Tespit Edilecek, Cerrahların Başarısı Artacak

Kanserli dokulara ilişkin cerrahi operasyonların başarısı, kanserli dokuların yüksek doğrulukta tespit edilmesi ve tümüyle temizlenmesiyle ilişkili olduğunu söyleyen Prof.Dr. İbrahim Akduman, bu cihaz kullandığı yeni teknoloji ile kanserli dokuları vücut üzerinde yüksek doğrulukla tespit ederek cerrahi operasyonun başarısını artıracak. Dokuyu almadan sadece dokunarak dokunun habis veya selim olduğunun tespitini sağlayacak. Emaliz cihazı ölçülen tüm dokuların yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çeker ve ölçülen tüm verileri cihazın veri tabanına kaydederek cerrahi operasyon sırasında istatistiki analizleri yaparak cerrahlara yön verebilecek." dedi.

Cihazın seri üretime geçmesi için etik kurul çerçevesinde klinik testlerinin tamamlanması ve Sağlık Bakanlığınca onaylanması gerektiğini söyleyen Akduman "Cihazımız şu anda canlıdan alınan doku ve hayvanlar üzerindeki dokulara klinik testleri yapıyor. Canlıdan alınan doku testleri birkaç ay içerisinde sonlanacak, hayvanlar üzerindeki testler ise 8 ay sonra bitecek ve sonrasında canlı insan üzerindeki testler başlayacak. Cihazın sağlık bakanlığınca onay sürecinin en fazla 3 yıl alacağını düşünüyoruz. Normalde bu dünya da 5-6 yılda tamamlanıyor. Seri üretime en erken bu zamanda geçilebilecek; fakat üniversiteler AR-Ge çalışmalarında kapsamında kullanmaları için cihaz siparişinde bulunurlarsa kendilerine cihazı temin edebileceğiz." diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4