Merve Erten
Bilim adamları Tip 1 diyabetine son verecek bir ilaç üretti. Stanford Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Paul Bollyky önderliğinde Tip 1 diyabetini önlemek amacıyla başlatılan araştırma olumlu sonuçlar verdi. Araştırmacılar ileride belirledikleri bir tarihte Tip 1 diyabet olacak şekilde ayarlanmış kobay farelere safra kesesi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve himekromon (Hymecromone) içeren ilacı verdi. Düzenli olarak bu ilacı alan farelerde, belirlenen tarihte Tip 1 Diyabet belirtisi kayboldu. Bu araştırmanın Tıp dünyası ve insanlık için mükemmel bir gelişme olduğunu söyleyen Yard. Doç. Dr. Bollyky, araştırmanın detaylarını şöyle anlattı: Tip 1 diyabet sadece insüllin üreten beta hücrelerini yok eder.
HÜCREYE SALDIRI
Nedeni bilinmiyor fakat hastalığın erken evrelerinde pankreasta iltihaplanma oluştuğunu ve bağışıklık hücrelerinin orada konumlandığını gördük. Bir noktadan sonra da bu bağışıklık hücreleri beta hücrelerine saldırıyor, insülin üretimini durdurana dek saldırmaya devam ediyor. İnsülin üretimi durduğunda ise Tip 1 diyabeti alarm vermeye başlıyor. Araştırmalarımızda hyaluronan adlı sentezin Tip 1 diyabet olan insanların beta hücrelerinde bolca olduğunu gördük ve eğer hyaluronan maddesinin oluşumunu önlersek ne olur diye merak ettik.
YAN ETKİSİ YOK
Maddeyi önleyecek ilacın himekromon olduğunu tespit edip, çalışmalara başladğını söyleyen Yard. Doç. Dr. Bollyky farelerde başarıya ulaştıklarını açıkladı. Tip1 diyabetini önleyen bu ilacın safra kesesiyle ilgili hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Yard. Doç. Dr. Bollyky, steroidler gibi bağışıklık sistemini düzenleyen diğer ilaçlara göre de ciddi bir yan etkisi bulunmayan bu ilacın pahalı olmamakla beraber ağızdan alınabildiğini ve çocuklar tarafından da kullanılabildiğini söyledi. Dr. Bollyky, araştırmanın önümüzdeki sene insanlar üzerinde uygulanacağını belirterek “Umuyorum ki aynı başarıyı yakalayacağız” dedi.