TİKA, 30 yılda 30 binden fazla projeyi hayata geçirdi

Kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bu sürede 170 ülkede eğitimden tarıma, temiz suya erişimden restorasyona 30 binden fazla proje gerçekleştirdi.

TİKA’nın girişimleriyle Afrika’da 111 bin 222 sağlık muayenesi ile 7 bin 616 ameliyat yapıldı. Bugüne kadar kurumun restorasyonunu gerçekleştirdiği, koruma altına aldığı ve çevre düzenlemesini yaptığı tarihi eserler arasında Bilge Tonyukuk Anıtı, Drina Köprüsü, Ahmet Yesevi Türbesi ile Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evi de bulunuyor.

AA muhabirinin TİKA’dan edindiği bilgilere göre, 1992'de kurulan kurumun dünya genelinde sahip olduğu ofis sayısı 2002’de 12 iken 2022 itibarıyla 62'ye yükseldi.

Ülkelerin önceliği ve ihtiyaçlarına göre projeler geliştiren TİKA, bu modele "Türk Tipi Kalkınma İş Birliği Modeli" adını veriyor. Bu modeli Orta Asya’dan Güney Amerika’ya kadar geniş bir bölgede hayata geçiren TİKA’nın en önemli projelerinin başında sağlık alanında yaptığı çalışmalar geliyor.

Sadece sağlık hizmetleri değil sağlık personelinin eğitimi ve sağlık altyapısının geliştirilmesi gibi projeleri de destekleyen TİKA’nın girişimleriyle Afrika’da 111 bin 222 sağlık muayenesiyle 7 bin 616 ameliyat gerçekleştirildi.

TİKA, Moldova’daki Gagavuz Özerk Yeri'nde hizmet vermek üzere yeni tanı ve tedavi merkezi de açtı.

Sağlık alanında gerçekleştirilen önemli projelerden bir diğeri de Gazze’de açılan Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi oldu. Yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alana sahip 180 yataklı hastane bugün Filistin’in en büyük hastanesi konumunda.

Başkanlık, Kırgızistan’da 72 yataklı kardiyoloji ve gastroenteroloji alanında hizmet veren hastane kurarken, Gürcistan’da enfeksiyon hastalıkları alanında hizmet veren Batum Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesinin imkanlarının iyileştirilmesine de katkı sağladı. Bu hastane, bugün Gürcistan’da Kovid-19’la mücadelenin de merkezi konumunda.

TİKA, 2020’ye gelindiğinde projelerine Kovid-19’la mücadeleyi de ekledi ve 100'ün üzerinde ülkeye 40 binin üzerinde tulum, siperlik, gözlük, 1000’in üzerinde ventilatör, aspiratör, nebülizatör yardımı yaptı.

Bu sayılar 2021'de yükselirken kapasitenin artırılması için tıbbi malzeme üretim atölyeleri de kuruldu.

- Gazze'de TİKA'nın kurduğu tesiste yılda 5 bin ton zeytin üretiliyor

TİKA’nın tarımsal kalkınma alanında yaptığı çalışmalar kapsamında tarım ve hayvancılık tekniklerinin nitelikli kişilerce uygulanabilmesi için eğitim ve uygulama projeleri gerçekleştirildi.

Gazze’deki Han Yunus şehrinin Büyük Abasan Belediyesine TİKA’nın desteğiyle kurulan zeytin işleme tesisinden 3 bin 500 Gazzeli çiftçi yararlanırken, tesiste yılda 5 bin ton zeytin üretiliyor.

Moğolistan’da gerçekleştirilen Seracılar Birliğine Kışlık Sera Desteği Projesi kapsamında ise 400 metrekarelik alanda damla sulama, su deposu, ısıtma ve havalandırma sistemi bulunan bir kışlık sera kuruldu.

- 30 yılda 5 bin eğitim projesi

TİKA’nın en önemli çalışma alanlarından birini ise eğitim oluşturuyor. Özellikle mesleki eğitim, yetimhane, eğitim altyapısının kurulması ve güçlendirilmesi gibi alanlarda çalışmalar yürüten TİKA, eğitim alanında 30 yılda 5 bin proje hayata geçirdi.

Bu projelerden biri de yenileme çalışması, TİKA tarafından yapılan 15 bin öğrencinin eğitim aldığı Ürdün’deki Filistinli mülteci kız çocuklarının okuduğu Vahdet Kampı kız okulu.

TİKA, bu okul dışında Nijer’de 2018’de açılan ve 1200 öğrencinin eğitim aldığı Nijer-Türkiye Dostluk Okulu ile 648 öğrenci kapasiteli yurt binasını da inşa etti.

- Ortak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkıldı

TİKA, faaliyet gösterdiği bölgelerde yer alan ortak tarihi ve kültürel eserlere yönelik projeleriyle hem bu eserlerin yok olmasını engelliyor hem de bulundukları bölgelerde turizm potansiyelini artırıyor.

Kurumun restorasyonunu gerçekleştirdiği, koruma altına aldığı ve çevre düzenlemesini yaptığı tarihi eserler arasında Türk tarihinin en eski yazılı belgesi olan Moğolistan’daki Bilge Tonyukuk Anıtı, Bosna Hersek’teki Drina Köprüsü, Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Türbesi ile Kuzey Makedonya’daki Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evi de bulunuyor.

TİKA, Anadolu’nun dayanışma ruhunu dünyaya tanıtmak amacıyla başlattığı Erenler Sofrası etkinliğiyle geçen yıl ramazan ayında 82 ülkede yaklaşık 1 milyon kişiye ramazan paketi ulaştırırken, 70 bin kişiye sıcak yemek verdi.

Manşetler

DUYURU-4