Tıbbi sekreterlerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesi

İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt tıbbi sekreterlerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, tıbbi sekreterlerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesi verdi;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Türkiye’de Tıbbi Sekreterlik eğitimi tıbbi sekreter unvanıyla yaklaşık 70 sağlık meslek lisesinde ve tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü adı altında da 60'tan fazla üniversitede 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim veren sağlık meslek yüksekokullarında yürütülmektedir. Ne var ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10.09.2010 tarih ve 4611 sayılı genelgesi ile belirttiği üzere "Sağlık meslek liselerinde eğitim-öğretimi yapılan alan/dallar ile tanımları özel kanunlarla düzenlenmiş meslek alan/dallarında, geliştirme ve uyum kursları dışında meslek kursu açılmaması" kararı varken Tıbbi Sekreterlik kurslarının halen varlığını sürdürüyor olması ve bir kaç aylık eğitime tabi tutulan kişilerin istihdam edilmesi, mesleğin eğitimini alan tıbbi sekreterlerin haklı tepkisine neden olmaktadır. Hem kamuda hem de özel sektörde tıbbi sekreterlik alanında çalışmak için ilgili lise ve yüksekokulu bitirmiş onlarca tıbbi sekreter varken diplomalı değil de sertifikalı olan kişilere iş imkanı sağlanması atama bekleyenlerin de önünü kapatmaktadır

Güvencesiz çalışma sistemi taşeron, tıbbi sekreterleri de vurmuştur. Bugün birçok hastanede atama usulü ile değil de ihale usulü taşeron personel alınması ve hastanelerdeki boş kadroların bu yöntemle doldurulması en ciddi sıkıntılardan biridir. Hastanelerde temizlik, yemek, tamir ve bakım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere ihale usulü istihdam edilen taşeron işçiler, tıbbi sekreterlik ve diğer alanlarda görevlendirilmektedir.

Bir diğer sıkıntı mesleki eğitimini hem lise hem de üniversite düzeyinde alan tıbbi sekreterlik mezunlarına verilen maaşlardır. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan tıbbi sekreterlere verilen maaş 800-1000 TL aralığındadır ve bu ücrete yemek, yol gibi ücretler de dahil edilmiştir. Tıbbi sekreter mezunları ASM'lerde taşeron olarak kendi mezun oldukları mesleği yapmakta ve hiçbir iş güvenceleri mevcut değildir.

Diğer bir önemli sorun da "Tıbbi Sekreterlik" mesleğinin yasayla tanımlanmamış olmasıyla alakalıdır. 6225 sayılı kanunun 9. maddesinde 25 meslek unvanı tek tek tanımlanmış olmasına ve mezun olacakları bölümler ve programlar tek tek belirtilmiş olmasına rağmen "Tıbbi Sekreterlik" bölümünün tanımı yapılmamıştır. Tıbbi Sekreterler bu koşullar altında mesleklerinin geleceğini de tehlike altında görmektedir.

Yukarıdaki sorunların araştırarak çözüm belirlemek amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM'nin 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili

Manşetler

DUYURU-5