Tıbbi cihaz üretiminde yerli dönem başlayacak

Karabük Üniversitesi (KBÜ) bünyesindeki "Tıp Mühendisliği Bölümü"nden mezun olacak öğrenciler, yerli tıbbi cihazlar geliştirecek.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, yaptığı açıklamada, sadece üniversitelerinde bulunan bölüm sayesinde ülkenin önemli bir açığını kapattıklarını söyledi.

Geçen yıl açılan bölümde 144 öğrencileri bulunduğunu anlatan Uysal, "Ülkemizin doktorları teşhis ve tedavide çok başarılı ancak teşhis ve tedavide kullanılan cihazların ve aletlerin yapımında daha çok dışa bağımlılık var. Bu açığı kapatmak için bölüm açtık. Bölümde akademisyen sıkıntımız yok. Ülkemizin ilk tıp mühendisi olacak 144 öğrenci mühendislik ilkeleri, tıbbi cihazlar, biyo malzemeleri, teşhis ve tedavi aletleri, tıp ve biyoloji alanında ihtiyaç olan teknolojileri tasarlamayı, geliştirmeyi ve test etmeyi 4 yıl süreyle öğrenecek" diye konuştu.

Tıp mühendislerinin makine, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisleri ile koordineli çalışacaklarına dikkati çeken Uysal, "Tıbbi cihazların yüzde 80'i yurt dışından alınıyor. Bu, ülkemize çok büyük külfet getiriyor. Tıbbi cihazları ithal etmek yerine doktorlarımızın istekleri doğrultusunda yeniden tasarlayarak ihtiyaçları gidermek ve hatta ihraç etmek hedeflerimiz arasında. Bu bölümden mezun olan mühendislerimiz buna yakın r gelecekte son verecek" ifadesini kullandı.

Manşetler