Teşhis İlişkili Gruplar Verilerinin İstatistiksel Analizi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Teşhis İlişkili Gruplar Verilerinin İstatistiksel Analizi raporu yayımlandı.

TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ

Bilindiği üzere, Teşhis İlişkili Gruplar (İngilizce DRG) hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren bir yatan hasta sınıflandırma yöntemidir. TİG yöntemi sistematik ve anlamlı klinik veri toplayarak hastane etkinliğini ve verimliliğini teşvik etmektedir.

TİG’de Amaç ve Kullanım Alanları şunlardır:

•Ödeme sistemlerinde

•Maliyetlerin hesaplanmasında

•Sağlık hizmetlerinde süreçlerin ve çıktının değerlendirilmesinde

•Kalite değerlendirme faaliyetlerinde

•Diğer idari faaliyetlerde

•Farklı ülkelerde, farklı sağlık kuruluşlarında toplanan mortalite, morbidite ve prosedürlerin karşılaştırılmasında

•Sağlık politikalarının geliştirilmesinde

•Araştırmalarda

•Planlamada

TİG Oluşumu

TİG sistemi 16.013 tanı, 6.055 işlem, 2.408 morfoloji ve 25 majör tanı sınıfından oluşmaktadır. Ülkemizde 25 majör tanı sınıflandırması altında toplam 669 TİG kullanılmaktadır.

Çalışmanın Kapsamı

TİG’de yer alan veriler ile hastalıkların yönetimini sağlama, kalite çalışmaları, performans değerlendirme, yönetilebilir bir veri algoritması sağlama, sağlık hizmetlerinde süreçlerin etkin kontrolünü sağlama ve yönetme mümkündür. Bu çalışmada; örnek olması açısından 2013 yılı TİG veri girişi yapan sağlık tesislerinin (524 Sağlık Bakanlığı, 201 Özel, 33 Üniversite’nin) girdiği veriler çerçevesinde aşağıda başlıklar halinde Kanser, Yenidoğan, Komplikasyonlu Düşük Oranı, Mental ve Davranış Bozukluğu Tanıları, Yoğun Bakım Ventilasyon Süreleri ve Mortalite Oranı, Miyokard Enfarktüsü ile Başvuran Hastaların 28 Gün İçinde Tekrar Başvuru Oranları, Anjiyografi Sonrası Bypass İşlemi Yapılma Oranı, Aynı Tanıyla Bir Ayda Tekrar Yatış Oranı gibi birkaç alanda araştırmacılar, akademisyenler, sağlık yöneticileri vb. gruplar için indikatör yönetimi ile ne tür çalışmalar yapılabileceği hususunda özet bir derleme yapılmıştır.

Teşhis İlişkili Gruplar Verilerinin İstatistiksel Analizi raporu için tıklayınız

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ