Teşhis İlişkili Gruplar Hazırlıkları için Hastanelere Duyuru

Sağlık Bakanlığı tarafından "Teşhis İlişkili Gruplar Hazırlıkları için Hastanelere Duyuru" yayınlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
B.10.0.THG.0.07.00.06/804-99-26788 30/06/2010
Konu : Teşhis İlişkili Gruplar Alt Yapı Geliştirilmesi
 
………………….. VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
 
İlgi : a) 13.01.2010 tarihli ve B.10.0.THG.0.07.00.06/804-99 /1572 sayılı yazımız.
b) 18.05.2010 tarihli ve B.10.0.THG.0.07.00.06/804-99 /20314 sayılı yazımız
 
İlgili yazılarımızda Teşhis İlişkili Gruplar (TİG\DRG) Klinik Kodlama Eğitimi ile ilgili bilgi verilmiş idi. Konu ile ilgili olarak eğitime alınmış ve alınacak olan personelin ivedilikle konu üzerinde gerekliliklerin yerine getirilip klinik kodlamanın yapılmaya başlanması ve veri girişinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunun hatırlatılması gereği sahadan alınan geri bildirimler ışığında bir kez daha gerekli olmuştur.
 
Geri ödemeye temel olacak TİG verisinin oluşumunda iki önemli unsur vardır. Bunlardan birincisi ve en önemlisi hekimlerin hasta dosyalarını uygun ve kaliteli tutmaları ve bu dosya içeriğinin de klinik kodlamacının önüne uygun bir şekilde getirilmesinin sağlanmasıdır. Bu noktadan sonra kaliteli verinin oluşumu için tecrübeli klinik kodlamacının varlığı önemlidir. Kodlamaya başlanmasını takiben bu tecrübe edinme süresi 2 ay kadar sürmektedir. Fakat genel olarak eğitimi takiben eğitilmiş kimselerin klinik kodlama haricindeki konularda çalıştırıldıkları, bu kimselerin tecrübe edinip yanlarına başka kodlamacıları da eğitmeleri beklenir iken başka işler ile ikame edilmeleri sistemi aksatacak yaklaşımlardandır ve hastanenizin kesinlikle zarara uğramasına neden olacaktır. Yukarıda bahsi geçen durumlar ışığında, aşağıdaki hususlarda bir kez daha uyarı yapılması öngörülmektedir:
 
1. Klinik kodlamayı takiben kodlamacılar ivedilikle kodlama faaliyetine başlamalıdırlar.
2. Klinik kodlama yapacak kimselerin bir arada bulunduğu, verilerin (hasta dosyası şeklinde veya elektronik olarak hastane bilgi sistemi üzerinden) uygun şekilde önlerine geldiği bir düzen hastanelerde kurgulanmalıdır ve yürütülmelidir.
3. Kodlamacıların eğitimlerde aldıkları bilgiler ışığında ortaya koydukları uyarılar dikkate alınmalıdır.
4. Her kodlamacı için bir bilgisayar, internet hizmeti sağlanmalıdır. Bilgilerin güvenliğinin sağlanması açısından bu bilgisayarlarda yazılımsal ve donanımsal güvenliklerin de sağlanması gereklidir.
5. Taburcu sayısının çok olduğu hastanelerde, klinik kodlamacıların ayrıca eğiterek kodlama yapmasını sağlayacakları kimselerin de bir an önce belirlenip merkezde eğitim almış kodlamacıların yanında çalışmaya başlamaları da sağlanmalıdır. İdeal olarak tecrübeli bir kodlamacı tarafından 30-35 taburcu dosyasının kodlaması beklenir. Bu duruma göre sayıların belirlenmesi ve ekstra personel ikame edilmesi ve ödemelerin
 
TİG üzerinden yapılmasına başlamadan önce tecrübe birikimi sağlanması önemlidir ve hastanenizin sorumluluğundadır.
 
6. İş yoğunluğunun çok olduğu bu kimselerin tam gün bu işle ikame edilmeleri gereklidir. Başka işlerde çalıştırılmaları işlerin kalitesini etkileyecektir. Bu kimseleri sadece bu işe yönlendirerek hastanenizin 1 Ocak 2011 itibarı ile alacağı geri ödeme rakamlarını kötü yönde etkilememiş olacağınızı hatırlamanız gereklidir.
7. Olası aksiliklerde, uygulamayı takip etmeyen ve uyarıları göz önünde bulundurmayan hastanelerde konu ile ilgili tek sorumlu Başhekimler olacaktır.
 
Yukarıdaki hususların göz önünde bulundurularak ilgili adımların ivedilikle atılması hususunu bildirir;
 
Gereğini tarafınızdan rica ederim.
 
Prof. Dr. Adnan ÇINAL
Bakan a.
MüsteĢar Yardımcısı
DAĞITIM:
81 İl Valiliğine
 
Müdürlüğü Performans Yönetimi ve Kalite GeliĢtirme Daire Bşk.lığı - Tanı İlişkili Gruplar Şube Müdürlüğü Adres: M. Esat Bozkurt Cad. No:19 Kat:1 Kolej/ Ankara-Tel: (312) 458 5015-14-16 Faks: 435 1679 Elektronik Ağ www.performans.saglik.gov.tr www.tig.saglik.gov.tr
 
Duyurunun aslı

Manşetler

DUYURU-4